Kapitooliumi politseinikud kaebasid Trumpi rahutuste eest kohtusse (1)

BNS
Copy
Donald Trumpi toetajad  Kapitooliumi hoones, kuhu märatsev rahvamass tungis takistama Joe Bideni valimisvõidu kinnitamist.
Donald Trumpi toetajad  Kapitooliumi hoones, kuhu märatsev rahvamass tungis takistama Joe Bideni valimisvõidu kinnitamist. Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix

Kaks Kapitooliumi politseinikku kaebasid USA endise presidendi Donald Trumpi kohtusse 6. jaanuari rahutuste õhutamise eest.

Tormijooksus kongressile said tollal kümned nende ametikaaslased viga ja üks hukkus.

James Blassingame'i ja Sidney Hemby sõnul said neile osaks füüsilised ja vaimsed kannatused massirahutuses, mida õhutas Trump, kui ta oli viimaseid nädalaid president ja keeldus aktsepteerimast oma valimiskaotust.

«Mässulisi innustas Trumpi käitumine mitme kuu vältel, kui ta püüdis  panna oma järgijaid uskuma valeväidet, nagu oleks ta massilise valimispettuse tõttu Valgest Majast minema sunnitud,» ütlesid nad Washingtoni föderaalkohtule esitatud hagis.

«Mässuline rahvajõuk, keda Trump oli üles kütnud, julgustanud, õhutanud, juhtinud, abistanud ja ässitanud, murdis jõuga hagejatest ja nende ametikaaslastest mööda, jälitades ja rünnates neid.»  

Seitseteist aastat Kapitooliumi politseis töötanud Blassingame märkis, et ta sai rünnakus pea- ja kaelavigastusi ning et see on põhjustanud talle emotsionaalseid kannatusi.

Afroameeriklasest politseiniku sõnul tabasid teda Trumpi poolehoidjate tormijooksu ajal kongressile ka rassistlikud rünnakud. 

Üksteist aastat Kapitooliumil ametis olnud Hemby sai käe- ja põlvevigastusi, kui ta Kapitooliumi uste vastu suruti. Ühtlasi pihustati tema näkku ja kehale mingit keemilist ainet. 

«Tavaliselt rahuliku loomuga Hembyl on olnud raske toime tulla hallata halastamatu rünnaku põhjustatud emotsionaalsete tagajärgedega,» öeldakse hagis, kus on mainitud  arvukalt juhtumeid, kus Trump olevat mahitanud mässu. 

Politseinikud nõuavad kumbki vähemalt 75 000 dollarit hüvitist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles