Jaapani kirsipuud puhkesid õide varem kui kunagi enne

Copy
Kirsiõied. Foto on illustreeriv.
Kirsiõied. Foto on illustreeriv. Foto: Zumapress/Scanpix

Jaapani kirsipuud puhkesid sel kevadel õide varem kui teadaolevalt ühelgi teisel aastal, ütles riiklik ilmateenistus, seostades varajast sakurahooaega maakera kliima soojenemisega.

Endises keisririigi pealinnas Kyotos jõudis kirsside õitsemise kõrghetk kätte 26. märtsil – 10 päeva varem kui keskmiselt. Andmeid on hakatud registreerima alates 1953. aastast.

«Meie uuringud näitavad, et kirsiõite hooaja algus on tihedalt seotud veebruari ja märtsi keskmise temperatuuriga,» ütles meteoroloogiaameti esindaja Shunji Ambe.

«Meie taimede elu vaatlused näitavad, et kevadnähtused nagu kirsside ja ploomide õitsemine on hakanud algama varem, sügisnähtused aga hilinevad,» ütles ta.

«Oleme veendunud, et see peegeldab temperatuuri tõusu trendi.»

Tokyo kirsipuud on täies õies keskmiselt 2. aprillil, tänavu jõudis õiteaeg aga kätte juba 22. märtsil.

Jaapani 58s ametlikult jälgitavast kirsipuude piirkonnast 24s algas õitsemine varem kui kunagi enne. 14 neist jõudsid ka varem täisõide.

Jaapani kirsside õitsemist tähistatakse harilikult pühade ja piknikega kirsisaludes. Tavaliselt sõidab seda imet oma silmaga vaatama ka arvukalt välisturiste, kuid tänavu ei ole see koroonapiirangute tõttu võimalik. Ka jaapanlastel endil soovitatakse kogunemistega piiri pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles