Ettevõtete kindlustustrendid aastal 2021

Copy
Foto: If Kindlustuse fotokogu

Möödunud aasta pani tugevalt proovile Eesti ettevõtete vastupidavuse ning demonstreeris ilmekalt, kui heitlik võib olla maailm meie ümber. Uute oludega tuli kohaneda väga kiiresti.

If Kindlustus on juba aastaid aidanud ettevõtetel riske maandada ja kõikvõimalike probleemidega toime tulla. Seetõttu vaatasime lähemalt, millised on selle aasta kindlustustrendid. 

Aasta tagasi alguse saanud kriis, mis paraku kestab tänagi, on pannud ettevõtjad hindama veel kõrgemalt kindlustamisvõimalusi, mis aitavad keerulisel ajal end turvalisemalt tunda või lausa ellu jääda. Kõige populaarsemad tooted juriidiliste isikute seas on liiklus-, kasko-, vara- ja vastutuskindlustus, kuid üha enam tuntakse huvi ka tervise- ja ärikatkestuse kindlustuse vastu.

Vara- ja ärikatkestuse kindlustus tagavad ettevõtte stabiilsuse

Maailma kindlustuskogemus näitab, et enamik ettevõtteid, kellel ärikatkestuse kindlustuskatet pole, lõpetab suurema õnnetusjuhtumi tagajärjel pankrotiga seetõttu, et kui näiteks mõni oluline tootmisseade puruneb või tootmine tormi- või tulekahju tõttu seiskub, jääb ettevõttel saamata märkimisväärne tulu, kuid kohustused jäävad – jätkata tuleb palkade maksmist ning laenude/liisingute eest tasumist.

Et keegi ei oska täpselt prognoosida, kui kaua võtab aega ettevõtte taastumine tulekahjust, suurest tormist, mõnest muust suuremast rikkest või õnnetusest, siis aitab taolistest olukordadest välja ärikatkestuse kindlustus, mida võib nimetada ka ettevõtte elukindlustuseks. Ärikatkestuse kindlustus saab rahastada püsikulusid, laenumakseid ja palgakulusid ning hüvitada prognoositava ärikasumi.

Siiani on Eesti ettevõtted pidanud piisavaks vaid varakindlustust, mis katab kulu, kui kahju kannatavad hoone, kaup või tehnika. Tõsi, aeg on näidanud, et Ifis kindlustatud ettevõtetel esineb varakahju igal viiendal kliendil, kelle peamised murekohad on kontoritehnika purunemine, lõhutud aknad, soditud või katki tehtud seinad ja uksed või veeavariist põhjustatud kahju kaubale, siseviimistlusele või tehnikale. Ent üha enam näevad siinsed ettevõtted, et varakindlustus käib käsikäes ärikatkestuse kindlustusega, sest vaid nii suudetakse toime tulla ka väga raskete juhtumitega, kus kindlustuse abita oleks äritegevuse jätkumine küsitav.

Vastutuskindlustuse abil tagatakse ka kõrvalseisjate turvalisus

2020. aastal teatati If Kindlustusele 381 juriidilise isiku vastutuskindlustuse kahjujuhtumist. Suurim kahjujuhtum ulatus 1 000 000 euroni. Kui paljud ettevõtted suudaksid selle summa ise välja käia, kui sellise kahjunõude esitaksid ühel päeval kliendid, kes on ettevõtte toodet või teenust tarbides näiteks pöördumatu terviserikke saanud? Tõenäoliselt väga vähesed, kuid iga äriga kaasneb risk ning tegevuse käigus võib juhtuda, et kahju tuleb hüvitada kolmandale osapoolele.

Vastutuskindlustus tähendabki, et kindlustuslepingus kokku lepitud tingimustel hüvitab kindlustusandja kahju kindlustatud isiku eest. If Kindlustuses on peamised ärikliendile mõeldud vastutuskindlustuse tooted tegevuse, toote, tööandja ja erialane vastutuskindlustus.

Foto: If Kindlustuse fotokogu

Tegevuse vastutuskindlustusega hüvitatakse kindlustatud isiku poolt tema tegevuse käigus või temale kuuluval kinnisvaral või selle juures tekkinud kahjud. Selle järgi kuulub hüvitamisele näiteks kahjujuhtum, kus ehitusfirma paigaldatud tellingud kukuvad läheduses seisvatele autodele või maja räästasse tekkinud jääpurikad tekitavad alla kukkudes kahju inimestele, loomadele või masinatele.

Toote vastutuskindlustus annab aga kaitse juhul, kui kindlustatu müüdud tootest või osutatud teenusest tekib kolmandale isikule kahju – näiteks saavad restorani külastajad toidumürgituse, kuna tellitud toidul ilmnes mingi probleem.

Ka tööandja ja erialane vastutuskindlustus on sageli vajalik ja lausa nõutud. Iga tööandja vastutab oma töötajatega juhtunud tööõnnetuste eest. Raskemad tööõnnetusega seotud kahjud võivad ulatuda kümnetesse ja isegi sadadesse tuhandetesse eurodesse. Paljudes ametites on erialase tegevuse vastutuse kindlustamine kohustuslik, näiteks notaritel, kohtutäituritel, audiitoritel. Samuti on mõistlik kindlustada oma tegevus inseneridel, arhitektidel, arstidel ja raamatupidajatel.

Tervisekindlustus annab keerulisel ajal kindlustunde

Ajal, mil riiklik meditsiinisüsteem on üle koormatud, on inimestel järjest keerulisem jõuda haigekassa tasustatud erialaarsti vastuvõtule. Kuid tervisekindlustuse võimaldamise abil saab iga tööandja panustada töötajate tervisesse, turvatundesse ja heaolusse, sest tervisekindlustus annab kiire ligipääsu tasulistele raviteenustele. Kui näiteks riikliku naha- või silmaarsti juurde saamiseks võib mõnikord kuluda mitu kuud, siis tervisekindlustuse kliendid saavad tasulisele vastuvõtule tihti samal nädalal, vahel juba järgmisel päeval.

Ettevõttele annab tervisekindlustuse pakkumine eelise ka värbamisel, sest tervisekindlustus tõstab ettevõtte mainet. See on märk hoolivusest ja lugupidamisest töötajate suhtes. Kindlasti on tegu väga vajaliku, praktilise ja kõrgelt hinnatud kindlustusega. Kõige enam kasutatavad kaitsed on hambaravi, ambulatoorne ravi, retseptiravimid, taastusravi ja psühholoogiline nõustamine.

Liiklus- ja kaskokindlustus aitavad kiiresti teele tagasi

Aasta jooksul põhjustab liiklusõnnetuse iga 25. erasõiduk, kuid juba iga 15. ettevõtetele kuuluv sõiduk. See ei tähenda, et firmade sõidukeid kasutaksid kehvemad juhid. Põhjus peitub selles, et ettevõtete sõidukid on palju intensiivsemas kasutuses ning risk põhjustada avarii ka seetõttu suurem.

Liikluskindlustus on muidugi kohustuslik kõigile sõidukitele, aga tasub ehk teada, et If Kindlustus pakub lisateenusena tasuta pukseerimisteenust liiklusõnnetuse korral. Teenus kehtib Ifi liikluskindlustuse poliisi omavatele sõidu- või pakiautodele, mootorratastele ja mopeedidele Euroopa Liidu piires.

Kaskokindlustus on seevastu vabatahtlik ja annab kindlustunde seal, kuhu liikluskindlustuse kaitse ei ulatu. If pakub nüüd Superkasko Lux+ paketti, millega kaasneb Eesti kaskokindlustusturu kõige laiema kaitse garantii. Kui peaksid saama kuskilt paremate katetega kaskopakkumise, annab If puuduva kindlustuskaitse oma paketile tasuta juurde või maksab raha tagasi.

Foto: If Kindlustuse fotokogu

info

Vajalikud ja sobivad kindlustuskaitsed leiad oma ettevõtte tegevusala järgi kodulehelt

www.if.ee/tegevusala

Tutvu kindlasti!

Copy
Tagasi üles