Valitsus laiendab kitsendusteta maad omada võivate ringi (1)

BNS
Copy
Põllumaa.
Põllumaa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus arutab neljapäevasel istungil eelnõu, mis laieneb inimeste ring, kes saavad ilma kitsendusteta omandada Eestis maad.

Valitsus arutab neljapäevasel istungil maaeluministeeriumi esitatud kinnisasja omandamise kitsendamise seaduse muutmise seaduse eelnõu, muudatusega laieneb nende isikute ring, kes saavad ilma kitsendusteta omandada Eestis maad, edastas valitsuse pressiesindaja.

Eelkõige puudutab see maapiirkonna ettevõtluse toetamiseks asutatud Maaelu Edendamise Sihtasutust (MES), kes saab õiguse omandada põllumajandus- või metsamaad, ilma et talle kehtiks seaduses sätestatud kitsendused. Sellega võrdsustatakse MES maa omandajana näiteks Eesti riigi, kohaliku omavalitsuse ja muu Eestis loodud avaliku õigusliku juriidilise isikuga. Piirangute kohaldamine MES-ile ei ole õigustatud, kuna ka siin täidetakse avalikke ülesandeid, seda tehakse lihtsalt eraõiguslikus vormis.

Relnõu seletuskirja kohaselt lihtsustab ja kiirendab muudatus MES-i antava põllumajandusmaa kapitalirendi meetme rakendamist.

Meetme eesmärk on anda ettevõtjale käibevahendite puuduse leevendamiseks või investeeringuteks vajalike vahendite kaasamiseks võimalus kapitalirendi tingimustel põllumaad müüa ja tagasi rentida.

Kehtiva seaduse kohaselt tuleb MES-il teatud juhul maa omandamiseks praegu taotleda asukohajärgse kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu luba.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles