Biden avalikustas kahe triljoni dollari suuruse taristuplaani

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

USA president Joe Biden avalikustas kolmapäeval plaani investeerida kaheksa aasta jooksul riigi infrastruktuuri kaks triljonit dollarit, millest enamik transporti, teatas Valge Maja.

President tegi kava teatavaks Pittsburghis peetud kõnes. 

Bideni sõnul on peamisteks eesmärkideks USA majanduse ergutamine ja Ühendriikide positsiooni tugevdamine konkurentsis Hiinaga.

«See on suurim investeering Ameerika töökohtadesse pärast Teist maailmasõda. See loob miljoneid töökohti ja sealjuures väga hästi tasustatud töökohti,» ütles Biden.

Presidendi hinnangul ei saa USA ajale jalgu jäänud infrastruktuuri kaasajastamist enam minutitki edasi lükata.

Eraldatavatest varadest 620 miljardit dollarit on mõeldud riigi transpordivõrgu nüüdisajastamisele ning hõlmab 32 000 kilomeetrit maanteid ja kiirteid. Plaan toob juurde miljoneid hästitasustatud töökohti ja selle üritatakse taastada riigi infrastruktuuri.

Ühtlasi pani Biden ette tõsta ambitsioonika taristuplaani Build Back Better rahastamiseks märkimisväärselt ettevõtete tulumaksu. Tulumaks tõuseb kava kohaselt  praeguselt 21 protsendilt 28 protsendini.

Biden ütles sealjuures, et  usub Ameerika kapitalismi. President tõi samas välja, et mitmed hiigelettevõtted kasutavad maksudelt kokkuhoidmiseks seaduselünki ja see on vale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles