Uudelepp: Herkeli programm ajas Reinsalu poolt hääletama

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp.
Agu Uudelepp. Foto: Mihkel Maripuu

Poliitikaanalüütik Agu Uudelepa sõnul võis IRLi uue juhi valimistel Urmas Reinsalu poolt hääletada ka hulk endisi isamaaliitlasi, sest nende tiiva kandidaat Andres Herkel ei pakkunud lahendust erakonna sisetülidele.

«Reinsalu häältesaak on niivõrd suur, et võib spekuleerida, et ta sai mingil määral hääli ka isamaaliidu taustaga inimestelt,» hindas Uudelepp. Laupäeval Isamaa ja Res Publica liidu uueks juhiks saanud Urmas Reinsalu kogus 977, Andres Herkel 465 ja Liisa Pakosta 285 poolthäält.

Uudelepa hinnangul oli Reinsalu edu taga Herkeli valimisprogramm, mis oli osaliselt suunatud erakonna leeride vastandumisele. «Herkelil võis jääda osa hääli saamata, sest IRLi sees on päris palju inimesi, kes sellist teravat sisekonflikti ei taha.»

Aseesimeeste valimisel Uudelepa sõnul üllatusi ei tulnud, sest kolm valitut – Ene Ergma, Juhan Parts ja Tõnis Lukas olid parteihierarhias selgelt teistest üle.

Uudelepp ei usu, et IRLi killustumine on sedavõrd sügav ja selgepiiriline nagu seda sageli kujutatakse. «Seal on üks suur hulk inimesi, kelle jaoks on olemas erakond IRL ja väiksemad, aga kõvahäälsemad grupid, kes hoiavad mingisugust muud loosungit ka üleval,» kirjeldas Uudelepp.

Kuigi väiksed grupid võivad retoorika poolest silma paista, on neil erakonnas tegelikult vähe kandepinda. Uudelepp tõi näiteks elamislubade skandaali, mille puhul paljud liikmed rääkisid lahkumisest, kuid väljaastujate lainet tegelikult ei järgnenud.

Samal põhjusel ei usu Uudelepp, et Reinsalu saamine juhiks lõpeks erakonna lõhenemisega. «Reinsalu saab aru, et tema edukust mõõdetakse kahel teljel – kuivõrd ta suudab erakonda ühendada ja kuivõrd näidata valitsusvälise erakonnaesimehena IRLi tugevust ja ideoloogilist selgust ühiskonnas,» ütles Uudelepp.

Sealjuures ei pruugi olla kuigi palju neid siseopositsionääre, kes tahaksid olla põhimõtteliselt vastu kõikidele Reinsalu sammudele. «Võib juhtuda see, et osa inimesi läheb ära ja MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik tugevneb. See ei mõjuta aga IRLi oluliselt. Neid juhtumeid on küll olnud, kus tuntud inimesed ähvardavad ära minna ja massid kaasa võtta. Lõpuks ilmneb, et minejad on need inimesed ise ja veel paar tükki,» meenutas Uudelepp.

Markantseim näide sellisest lahkumisest on kaheksaliikmeline sotsiaalliberaalide saadikurühm, kes 2004. aastal Keskerakonna riigikogu fraktsioonist lahku lõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles