Rootsi loobub plaanist vaktsineerida kõik täiskasvanud juuni lõpuks (1)

Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine Rootsis Stockholmi lähistel 2. märts 2021.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine Rootsis Stockholmi lähistel 2. märts 2021. Foto: TT NEWS AGENCY/via REUTERS/SCANPIX

Rootsi on loobunud eesmärgist vaktsineerida kõik täiskasvanud juuni lõpuks vähemalt ühe koroonavaktsiini doosiga, teatas neljapäeval valitsus.

Vaktsiinitarned ei ole selle eesmärgi saavutamiseks piisavad ja see on tundunud kahtlane juba mõnda aega.

Uueks sihiks on võetud kõigi üle 65-aastaste vaktsineerimine esimese annusega 16. maiks. Kõik seda soovivad täiskasvanud võiksid saada esimese doosi 15. augustiks.

Praeguseks on esimese vaktsiinisüsti saanud 1,1 miljonit rootslast.

Esialgne eesmärk püstitati detsembris. Siis eeldati, et Rootsi saab juuni lõpuks üle 17 miljoni vaktsiinidoosi. Nüüd on selgunud, et tegelik kogus on sellest rohkem kui kuue miljoni doosi võrra väiksem.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) laitis neljapäeval Euroopa «lubamatult aeglast» vaktsineerimistempot ja ütles, et koroonaviiruse kasvav levik piirkonnas teeb muret.

«Vaktsiinid annavad meile pandeemiast väljumiseks parima tee. Samal ajal on aga vaktsiinide kasutuselevõtt lubamatult aeglane ja see pikendab pandeemiat,» ütles WHO Euroopa direktor Hans Kluge. 

Kluge rõhutas, et tuleb kiirendada vaktsiinide tootmist, võtta maha nende kasutamist piiravad tõkked ja kasutada iga varuks olevat viaali nüüd ja kohe.

Euroopa viiruseolukorda nimetas ta kõige murettekitavamaks mitme kuu jooksul. Kui viis nädalat tagasi jäi uute nakatumiste arv Euroopas alla miljoni, siis nüüd ulatub see 1,6 miljonini.

Kluge lisas, et koroonasurmade arv ligineb Euroopas miljonile ning haigestumiste koguarv on ületamas 45 miljoni piiri. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles