Florida keelab isikuvabadustele viidates vaktsiinipassid (10)

Copy
Florida osariigi kuberner Ron DeSantis.
Florida osariigi kuberner Ron DeSantis. Foto: Zumapress/Scanpix

Florida vabariiklasest kuberner Ron DeSantis keelas reedel isikuvabadustele viidates selles USA kaguosariigis vaktsiinipassid.

Kuberneri täitevkorraldus keelab valitsusasutustel anda välja ükskõik milliseid «standardiseeritud dokumente», mis tõendavad, et isik on Covid-19 vastu immuniseeritud.

Korraldus keelab ka eraettevõtetel Floridas nõuda oma klientidelt ükskõik missugust dokumenti, mis tõendab vaktsineerimist või siis immunsust Covid-19st tervenemise järel. 

Ekspresident Donald Trumpi tulihingeline toetaja DeSantis, kelles nähakse võimalikku tulevast presidendikandidaati, väidab, et nõndanimetatud Covid-19 vaktsiinipassid ahendavad isikuvabadusi ja kahjustavad patsiendi privaatsust. 

Varem sel nädalal märkis DeSantis, et seesugused valitsuse kehtestatud nõudmised erasektorile oleks lubamatud. 

«Te tahate minna kinno. Kas te peate seda näitama? Ei. Tahate minna mängu vaatama? Ei. Tahate minna teemaparki? Ei. Me ei toeta seda,» lausus ta esmaspäeval pressikonverentsil.

Washington Post kirjutas hiljuti, et president Joe Bideni administratsioon on piirangute leevendamiseks valmistudes asunud koostama juhtnööre sellisteks passideks.

Taolise dokumendi üle on arutletud ka rahvusvaheliselt seoses püüdlustega taastada reisimine ja turism. 

Hiina käivitas vaktsiinipasside süsteemi märtsis. Kodanikud saavad uued tõendid alla laadida ja kasutada neid riigist väljumisel ja sisenemisel. Need ei ole kohustuslikud ja on mõeldud üksnes Hiina kodanikele. 

Euroopa Liit on samuti koostamas ettepanekut digitaalse «rohelise» vaktsiinipassi kasutuselevõtuks, mis võimaldaks turvaliselt blokis või välismaal reisida. 

Turismist sõltuvas 21 miljoni elanikuga Floridas on praeguseks vähemalt ühe doosi vaktsiini saanud ligi kuus miljonit inimest.  

Esmaspäevast alates on vaktsineerimine võimaldatud kõigile täiskasvanud elanikele. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles