Põhja-Iiri võimud kutsusid pärast kokkupõrkeid üles rahule

Copy
Rahutused Belfastis.
Rahutused Belfastis. Foto: EPA/Scanpix

Põhja-Iirimaa võimud kutsusid laupäeval üles jääma rahulikuks pärast meeleavalduse eskaleerumist päev varem Belfasti lojalistide linnaosas. 

Reedel sai kokkupõrgetes Belfasti lõunapoolses Sandy Row linnaosas viga kaheksa politseinikku, kes sattusid kokkupõrgetesse peamiselt noorte meeleavaldajatega, kes loopisid korrakaitsjaid erinevate esemetega, sealjuures süütepommide ja kanalisatsioonikaevu luukidega. 

Seitse inimest kokku umbes 200-st peeti kinni, teatas kohalik meedia. 

«Ma kutsun kõiki, kes sellega seotud on, lõpetama koheselt oma kohutavat tegevust,» ütles Belfasti juhtiv politseiametnik Simon Walls. 

«Kohalikud kogukonnad ei taha langeda tagasi minevikku,» viitas ta kolmkümmend aastat kestnud vägivallale Põhja-Iirimaal. 

Briti Põhja-Iiri minister Brandon Lewis mõistis kokkupõrked samuti hukka ja lisas: «Vägivald pole kunagi vastus. Ühiskonnas pole selleks ruumi.»

Põhja-Iiri unionistid on üha enam väljendanud pahameelt seoses korraldusega, mille eesmärk on kaitsta Põhja-Iirimaal rahu, ennetades kõva piiri Euroopa Liidu liikmesriigi Iirimaaga. 

Vägivaldsed rahutused Põhja-Iirimaal peatusid 1998. aastal. 

Praeguse korralduse alusel välditakse tollikontrolli Põhja-Iirimaa ja Iirimaa piiril, viies kontrolli üle Põhja-Iiri sadamatesse, mis võtavad vastu Suurbritannialt saabuvaid kaupu. 

Unionistide sõnul pingestavad barjäärid kaubandusele suhteid ülejäänud ÜK-ga. 

Sel nädalal on tekitanud ka pingeid otsus mitte karistada 24 Sinn Féini erakonnaliiget, kes võtsid juunis osa Iiri Vabariikliku Armee (IRA) juhtfiguuri Bobby Storey matustest, mis oli COVID-19 piirangute raames keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles