Põhja-Iirimaal loopisid meeleavaldajad süütepomme

Copy
Meeleavaldajate süüdatud auto.
Meeleavaldajate süüdatud auto. Foto: Peter Morrison/AP/Scanpix

Põhja-Iirimaal heitsid meeleavaldajad Belfasti põhjaosas  asuvas eeslinnas umbes 30 süütepommi ja süütasid mitmeid sõidukeid, teatas pühapäeval politsei.

Laupäeva õhtul aset leidnud vägivaldsed kokkupõrked tulid pärast reedest märulit, kui Belfasti lõunapoolses Sandy Row linnaosas sai rahvarahutustes viga kaheksa politseinikku.  Meeleavaldajad loopisid korrakaitsjaid erinevate esemetega, sealjuures süütepommide ja kanalisatsioonikaevu luukidega. 

«Mitu tosinat meest, kellest osa maskides, korraldas laupäeval rünnaku politseinike vastu.  Kinni  peeti üks 47-aastane mees, kes  jääb vahi alla,» ütles politsei piirkonnaülem Davy Beck.

Päev varem peeti  kinni seitse inimest kokku umbes paarisajast. Briti Põhja-Iiri minister Brandon Lewis mõistis vägivalla hukka. 

Põhja-Iiri unionistid on üha enam väljendanud pahameelt seoses korraldusega, mille eesmärk on kaitsta Põhja-Iirimaal rahu, ennetades kõva piiri Euroopa Liidu liikmesriigi Iirimaaga. 

Vägivaldsed rahutused Põhja-Iirimaal peatusid 1998. aastal. 

Praeguse korralduse alusel välditakse tollikontrolli Põhja-Iirimaa ja Iirimaa piiril, viies kontrolli üle Põhja-Iiri sadamatesse, mis võtavad vastu Suurbritannialt saabuvaid kaupu. 

Unionistide sõnul pingestavad barjäärid kaubandusele suhteid ülejäänud Ühendkuningriigiga. 

Sel nädalal on tekitanud ka pingeid otsus mitte karistada 24 Sinn Féini erakonnaliiget, kes võtsid juunis osa Iiri Vabariikliku Armee (IRA) juhtfiguuri Bobby Storey matustest, mis oli koroonapiirangute raames keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles