Saavuta parim enesetunne kodust lahkumata

Copy
Foto: SharpFit

Kui alustada kohe täna, jõuab veel suveks vormi saada küll. Kuidas aga motiveerida end trenniga alustama; mida teha, kui tekib blokk ning kuidas siis jõuda parema enesetundeni, tugevama terviseni ja enesekindlusest pakatava kehani, räägib koduseid treeningprogramme pakkuva SharpFiti asutaja Hendrik Oviir.

Kuidas Te treeneritööni jõudsite?

Nooremana tegelesin hoopis muusikaga – laulmise, trompeti- ja klaverimänguga –, aga kui olin 15-aastane, käisime vanematega Jüris ujulas ja ükskord märkasin ujula teisel korrusel jõusaali. Mul lihtsalt tuli selline mõte, et läheks seda lähemalt uurima ja esimestest hetkedest alates jäingi sinna treenima. Tol ajal ei teadnud ma sellest maailmast väga midagi, olin kõhn, 182 cm pikk ja kaalusin 58 kilo. Eks oli ilmselt selline aeg ka, kui maskuliinsus tärkas ja meheks sirgumise protsess oli algamas – kõik see andis mulle inspiratsiooni. Ühel hetkel tahtsin Reval Spordi jõutõstmise tiimiga liituda. Minu klassivenna isa, Kaido Leesmann, on mitmekordne Eesti meister rinnalt surumises, jõutõstmises ja kabes – temast sai minu esimene treener. Sealt saigi alguse minu trenni- ja võistlusteekond, treeneritööni jõudsin hiljem.

Kuidas aga SharpFitini jõudsite?

Mu parim sõber Kaspar Aren on praeguseks SharpFiti turundusjuht. Saime temaga 2016. aastal üle pika aja kokku ja olime mõlemad tegelenud sellega, mis meile meeldib. Me usume mõlemad, et inimene võiks teha seda, mis on tema kirg ja sellest võiks saada ka tema elustiil, töö ja sissetulekuallikas. Kokku saades tekkiski meil idee, et võiksime ju seda, mida me kõige paremini oskame, teiste inimestega jagada, et anda väärtust ja elada oma sisemise missiooni järgi. Nii lõime omale platvormi, sotsiaalmeediakanalid... Kasparist sai minu esimene online-klient, treenisin teda kuus kuud, ta oli toona väga kõhn, aga võttis selle ajaga kenasti lihaseid juurde. Meie algsest projektist kasvasid välja nii SharpFit kui ka digiturunduse agentuur, mida tema täna juhib.

Foto: SharpFit

Millest te SharpFitis iga päev lähtute?

Ma usun, et parim kink, mida iga inimene endale anda saab, on parem enesetunne, parem tervis ja enesekindlusest pakatav keha. Sellest lähtumegi, et meie kliendid saaksid saavutada suurepärase füüsilise vormi ja erakordse enesetunde. Me saime üsna ruttu aru, et inimesed on erinevad ja kõigile ei sobi samad tegevusplaanid, et eesmärgini jõuda. On mehed ja naised ja siis need, kes sooviksid treenida kodus, need, kes eelistaksid jõusaali. Lisaks on kõigil erinev kehatüüp ja selle tõttu ka erinevad eesmärgid. Võtsime kohe personaalse lähenemise ja meil on hulk treeningprogramme ning üle 200 treeningvideo, millest küsimustiku abil igaüks endale sobivaimani jõuab. Selle küsimustikuni jõudsime me nii, et aastaid tagasi, kui tegin ainult personaaltreeneri tööd, tulid inimesed väga tihti minu juurde samade küsimustega. Mõtlesime Kaspariga, et me elame ju 21. sajandil, iga inimene ei pea mulle või mõnele teisele treenerile helistama lihtsalt selleks, et neid soovitusi saada. Nii panimegi kokku küsimustiku, mille abil saab inimene valida täpselt need vastused ja eesmärgid, mis temale sobivad, et lõpuks sobivaima treeningplaanini jõuda.

Näiteks on meil kodune treeningprogramm algajale naisele, mis aitabki väga hästi saavutada kontrolli oma kehakaalu üle ja saada enesekindlus tagasi. Täiesti teine eesmärk on näiteks meesterahvale, kes ei kaalu palju, aga kes sooviks lihaseid kasvatada. Kui sobiv programm on välja valitud, anname talle näpunäiteid ja nippe, kuidas neid eesmärke saavutada. Programm ise ongi otseselt tulemustele suunatud, 12-nädalane treeningplaan ja kõikide harjutuste kohta on ka detailsed videoõpetused, kus treener näitab ette ja selgitab kõike. Sul ongi virtuaalne treener, kellega saad endale sobival ajal trenni teha. Muidugi paneme lisaks trennile ka suurt rõhku toitumisele.

Kes teie kliendid peamiselt on?

Küsimustiku põhjal oleme näinud, milliseid kavasid inimesed vajavad, mis probleemid neil on ja mida nad ootaks, et me lahendaksime. Kõige suurem osa klientidest naised ja mehed, kes pole jõusaalihundid, vaid toredad tavalised inimesed, kes soovivad lihtsalt paremasse vormi saada. Pooled tahavad seda teha kodus, pooled jõusaalis. Kõige suurem eesmärk on soov vabaneda üleliigsest kehakaalust. Meie klientideks on muidugi ka need, kes juba käivad jõusaalis, see on nende jaoks kirg ja elustiil, aga nad tahavad nüüd veelgi võimsamat ja teravamat füüsilist vormi ning tahavad kuuluda kogukonda, kus on koos Eesti tervisliku elustiili viljelejate ladvik.

Sageli on kõige keerulisem just treeninguga alustamine. Kuidas end alustama motiveerida?

Esimene oluline samm on juba see, kui inimene hoolib oma tervisest. Sel juhul on ta juba avatud võimalustele muuta oma olukorda. Oluline on kirja panna eesmärgid. Sellele lisaks on oluline toimiv tegevusplaan. See ei pea olema ulmeline plaan kuus korda nädalas trenni teha, vaid võiks olla mõistlik ja kokku pandud inimese poolt, kes teab, miks ta just nii plaani kokku pani. Kolmas samm on talletada hetkeolukord, teha vormipildid ja panna kirja mõõdud – nii on hea muutustel ja arengul silma peal hoida ning inimene saab aru, kus ta täna on, kuhu ta minna tahab ja mida selleks tegema peab. Muidugi on tähtis ka see, et ei tohiks mõelda lõppeesmärgile, vaid tuleks keskenduda õigetele sammudele, mis võiks olla igapäevased ja -nädalased väikesed harjumused, mida endas arendada. Kui keskendume ainult sellele, et tahan võtta alla 10 kilo, siis on alustada õudselt raske, sest eesmärk tundub nii võimatu. Kui me aga mõtleme sellele, et sel nädalal treenin kolm-neli korda nädalas 40 minutit, siis see ei tundu nii ulmeline eesmärk. Nii saab mõistus ka aru, et ma saan hakkama, ma suudan seda.

Foto: SharpFit

Sellest järgmine keerulisem hetk tekib ilmselt siis, kui juba mõnda aega on trenni tublisti tehtud, aga kas siis tulemused pole need, mida oodatakse, või tekib lihtsalt mingi blokk... Kuidas sellest üle saada?

Blokk tekib kindlasti, aga usalda protsessi. Saladus, mida mina olen õppinud, on see, et kui teha teistega koos, saab nendest blokkidest üle. Üksi ongi raske. Need hetked on just need, kus ei tohi endale hinnanguid anda, et kukkusin läbi või olen halb – nii see blokk ainult süveneb. Tuleks hoopis jagada seda, mida tunned. Treener ja sõbrad saavad aidata. Meil on ka eraldi kogukond, SharpFiti grupp, kus liikmed saavad omavahel ühenduses olla, teineteist toetada ja motiveerida. Sotsiaalne tugi on väga oluline, et sellistest hetkedest üle saada. Selline surumine ja liigne distsipliin, et pane hommikuks varem äratuskell ja tee trenn ära, ei pruugi aidata.

Kui aga suveks veel vormi saada tahta, siis millal on viimane aeg trenniga alustada?

Kui tahad vormi teiseks juuniks, siis praegu ongi kõige parem aeg alustada, kui sa juba trenni ei tee. Kindlasti läheb unistuste vormi saavutamiseks rohkem kui kolm kuud, aga kolme kuuga võib juba väga olulisi muutusi märgata.

Et tulemused märgatavamad oleks, ei piisa ilmselt ainult trennist ja toitumisest. Millele veel võiks tähelepanu pöörata?

Mina ise näen tervist mitte ainult toitumise ja liikumise terminites, vaid minu jaoks on neid termineid viis: liikumine, toitumine, hingamine, vee tarbimine ja uni. Paljud treenerid keskenduvad minu hinnangul liiga palju ainult treeningule ja toitumisele. Tegelikult on kõik need aspektid terve keha ja vaimu jaoks olulised.

Trennist rääkides on väga palju arvamusi ja müüte. Näiteks millal on kõige parem aeg trenni teha, kas hommikul või õhtul; kas venitusi enne trenni on mõistlik teha või ei. Milliste arvamuste või müütidega Te veel kokku puutunud olete?

Mõni arvab, et tuleb ainult jooksmas käia ja vastupidavustrenni teha. Teised arvavad jälle, et jõusaalis treenimine on kasulik ja üleliigne jooksmine kulutab põlved ära. Reaalsus on aga see, et keha tuleb arendada terviklikult. Tuleb arendada nii painduvust, lihaste jõudu kui ka vastupidavust. Või et kui alustan jõusaali trennidega, siis kõige esimene ja olulisem küsimus on see, mis valgupulbrit ma võtma pean hakkama. Tegelikult on tavatoit kvaliteetsem kui toidulisandid, mis muidugi toetavad, aga kõige tähtsam on toituda tervislikult. Ja ma ei tea, kui müüt see on, aga olen viimastel aastatel tutvunud uuringute ja statistikaga, millest on välja tulnud, et inimesed kipuvad arvama, et kui me tunneme end hästi, siis kõik ongi hästi. Aga Eestis kannatab vaimse tervise häirete all 13,2% elanikkonnast. Me kaotame enam kui 200 inimest enesetappude läbi. Müüt võib olla see, et kui ma ei tee trenni, aga olen oma kehaga rahul, siis ei olegi mingit probleemi ja vaimsetele probleemidele otsitakse lahendusi väljastpoolt, kas alkoholist või sellest, et oleks ilus auto või ilus kaaslane, keda kõik kadestaks. Aga mina olen õppinud, et sära algab alati inimese seest ja kõigis on see sära olemas. Tuleb lihtsalt anda endale see võimalus hoolida oma tervisest ja leida just enda jaoks sobilikud tervislikud harjumused. Lisaks müüb sotsiaalne ühiskond meile kogu aeg, et nii oluline on eesmärke seada, aga keegi väga ei räägi, kuidas seda teha ja keegi nagu ei hooli ka. Tegelikult see, kuidas inimene end tunneb, on väga palju sellega seotud ja inimene peab oma sära tundma ning selle üles leidma. Me panime ka eesmärkide koolituse kokku ja seda just seetõttu, et ma sain aru, kui tõsiseid probleeme on inimestel vaimse tervisega.

Nagu aasta tagasi, oleme ka täna rohkem kodudes ja kindlasti nii see kui ka koroonakriis üldiselt mõjutab vaimset tervist. Kuidas end siis aidata ja millised oleks need lihtsad treeningud, mida saaks praegu kodus teha ja mis toetaks nii keha kui vaimu ega nõuaks väga ka mingeid lisavahendeid?

Kindlasti on oluline hommikul ärgates end hästi tunda. Seda aitavad teha venitus- ja hingamisharjutused. Lisaks alusta hommikut klaasi veega ning ära unusta tervislikku toitumist. Mida me ka SharpfFtis teeme hommikuti, on kõhulihased. Kõhulihased saab juba vormi ainult kümme minutit korraga treenides, kui seda teha kolmel-neljal korral nädalas. Miks mitte proovida ka meditatsioone. Kindlasti jalutamine ja päikese käes viibimine mõjuvad hästi. Lockdown on meil küll, aga kui sa õues kellegagi kokku ei puutu, ei tule sind ju keegi ära ajama. Looduses viibimine mõjub hästi. Kui teha trenni õiges mahus – mitte liiga tihti, mitte liiga harva, mitte liiga kaua ja mitte ka liiga vähe – on keha rõõmus ja inimene ise ka. Terves kehas terve vaim.

Foto: SharpFit

Tutvu SharpFiti treeningprogrammidega aadressil sharpfit.ee. PS. Et oma tervisele suuremat tähelepanu pöörata juba TÄNA, on SharpFiti treeningplaanidele aprilli algul ka sooduskampaania.

Copy
Tagasi üles