Prantsusmaal algatati uurimine eliidi «salapidusöökide» suhtes

Copy
Pariisi prokurör Remy Heitz.
Pariisi prokurör Remy Heitz. Foto: Zumapress/Scanpix

Prantsuse telekanali uudis, mille kohaselt Pariisis toimuvad koroonapandeemiast hoolimata «salajased luksuspidusöögid», vallandas uurimise ja poliitilise skandaali seoses väidetega, et eliit trotsib jultunult enda kehtestatud reegleid. 

Telekanal M6 avaldas reedel varjatud kaameraga filmitud kaadrid väidetavast «salarestoranist» Pariisi rikkas linnaosas, kus maske ei kandnud ei personal ega õhtustajad.

Prantsusmaal on suletud kõik restoranid ja kohvikud, sel nädalal jõustusid koroonaviirusse nakatumise aeglustamiseks uued ülemaalised piirangud. 

Pariisi prokurör Remy Heitz teatas pühapäeval, et algatatud on uurimine, mis annab hinnangu, «kas pidusöökide korraldamisel eirati tervishoiureegleid» ning peab tegema kindlaks võimalikud korraldajad ja osalejad. Ühe allika väitel on õhtusöökidel osalenud isegi valitsusliikmeid.

Meedia ja blogijad nimetasid allikaks Pariisi kesklinnas asuva luksusliku peopaiga Palais Vivienne'i omanikku Pierre-Jean Chalenconi.

Uudisteagentuurile AFP saadetud avalduses andis Chalencon mõista, et oli allikas, kuid võttis tagasi oma väite ministrite osalemise kohta, öeldes, et tegi seda oma «huumori- ja absurditunnetuse» näitamiseks.

Valitsuse jaoks on asi aga naljast kaugel, kuivõrd president Emmanuel Macron oli mõni päev varem kehtestanud uued piirangumeetmed, sulgedes muu hulgas ka koolid.

Veebruaris ütles Chalencon, et ühel salapidusöögil osaleb ka valitsuse pressiesindaja Gabriel Attal, kes aga seda eitas. 

Asesiseminister Marlene Schiappa ütles Prantsuse televisioonile, et ministreid ja seadusandjaid tuleb trahvida ja karistada samamoodi kui kõiki teisi kodanikke.

Majandusminister Bruno Le Maire rõhutas: «Eranditult kõik ministrid peavad reeglitest kinni.»

Siseminister Gerald Darmanini sõnul tuleb sellistel õhtusöökidel osalejad vastutusele võtta. «Ei ole kaht tüüpi kodanikke – neid, kel on õigus pidutseda ja neil, kel seda ei ole,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles