Floridas üritavad päästjad keskkonnakatastroofi ennetada

Copy
Lekkiv reoveehoidla.
Lekkiv reoveehoidla. Foto: DRONE BASE/via REUTERS

Floridas üritavad päästjad ennetada keskkonnakatastroofi, millega ähvardab varisemisohtlik ja lekkiv reoveehoidla, teatasid pühapäeval USA võimuesindajad.

On oht, et mürgine ja veidi radioaktiivne vesi lekib lähedalasuvasse elurajooni ja lõpuks Tampa lahte. Rajatis asub vana fosfaadikaevanduse ja väetisetehase juures.

Piirkonnas on kohustusliku evakueerimiskorralduse saanud üle 300 majapidamise.

Osariigikuberner Ron DeSantis kuulutas laupäeval välja erakorralise seisukorra, et probleemi lahendamiseks riiklike vahendite eraldamist hõlbustada.

«Püüame katastroofilist olukorda ära hoida. Samuti valmistume vajadusel reageerima, kui õnnetus peaks juhtuma,» ütles DeSantis pühapäeval pressikonverentsil pärast seda, kui ta oli kopterilt sündmuskohta vaatamas käinud.

DeSantise sõnul pumbatakse päevas sealt välja umbes 125 miljonit liitrit vett. Kuberneri kinnitusel on asjatundjate hinnangul õnnetuse vältimiseks vajalik vee kontrollitud äravool. Väljaande Guardian info kohaselt pumbatakse vett merre.

Keskkonnakaitsjate hinnangul ohustaks lisasaaste Tampa lahe piirkonna loomastikku.

Ajaleht Tampa Bay Times kirjutas, et mitmed evakueerimiskorralduse saanud inimesed ei kavatse kodust lahkuda.

«Me kõik teame, et vett on seal palju. Kuid siit on sinna üle miili ja vahepeal palju künkaid ja langusi,» ütles 76-aastane Kenneth Rexford ajalehele.

Rajatise varisemisohu tõttu on lähedalasuva maakonnavangla esimeselt korruselt evakueeritud 345 vangi. Kohaliku šerifi sõnul oleks kõikide vangide kolimine vangla teisele korrusele olnud liiga suur turvarisk. Selle asemel on vangid bussidega üle viidud teise kinnipidamisasutusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles