Kesk-Aafrika Vabariigi relvarühmitus lahkub mässuliste ühendusest

Copy
President Faustin Archange Touadéra.
President Faustin Archange Touadéra. Foto: ANTOINE ROLLAND/REUTERS

Kesk-Aafrika Vabariigi kõige tugevam relvarühmitus Kesk-Aafrika Rahuliit (UPC) teatas  esmaspäeval, et lahkub mässuliste ühendusest Patriootide Koalitsioon Muutuse Eest (CPC).

Koalitsiooni eesmärk on president Faustin Archange Touadéra võimult kukutamine.

Relvarühmitus UPC tegutseb peamiselt riigi idaosas.

«UPC lahkub koalitsioonist. Elanikkond kannatab kibeda puuduse käes. Nälg ning tervishoiu, humanitaarabi ja julgeoleku puudumine,» tõdes rühmituse juht Ali Darassa.

Märtsi alguses teatas CPC eestkõneleja, et Kesk-Aafrika Vabariigi endine president François Bozizé on võtnud mässuliste liidu juhtimise enda peale eesmärgiga kukutada valitsus. Bozizé haaras endises Prantsuse koloonias võimu 2003. aastal ja kümme aasta hiljem ta kukutati, misjärel lahvatas kodusõda.

Valitsus on teda süüdistanud eelmise aasta detsembris toimunud rünnakus president Touadéra vastu. 

Bozizé eestkõneleja Serge Bozanga kinnitas uudisteagentuurile AFP, et endine president «nõustus veebruaris olema CPC peakoordinaator». Eelmise aasta lõpus püüdis CPC blokeerida Touadéra tagasivalimist.

CPC ühendas kuut erinevat relvarühmitust, kes kontrollisid detsembri keskel enne valimisi enamikku riigi territooriumist. Tollal süüdistas valitsus Bozizéd riigipöördekatses.

ÜRO 12 000 rahuvalvajat, samuti sajad Venemaa ja Rwanda sõdurid, kellele lisandusid detsembri lõpus lähetatud poolsõjaväelised üksused, on keskvalitsust mässuliste eest kaitsnud. 

Riigi keskvalimiskomisjon ei võimaldanud Bozizél presidendivalimistel oma kandidatuuri esitada, kuivõrd talle kehtivad ÜRO sanktsioonid seoses toetusega eeldatavalt sõjakuritegudes süüdi olevatele omakaitseüksustele 2013. ja 2014. aasta konfliktis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles