Mihkelson olukorrast Ukraina piiril: kui püss on seinal, siis ühes vaatuses peab ta pauku tegema (2)

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (keskel) Donetski oblastis tänavu veebruaris.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (keskel) Donetski oblastis tänavu veebruaris. Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Scanpix

Olukord Ukraina idapiiril muutub aina pingelisemaks. Kui Ukraina väitel on Venemaa olukorda riigi idaosas sihilikult pingestanud ja vägede liigutamine on kaasa toonud kuuldused sõja hoogustumisest, siis Kremli eesmärgid on esialgu selgu­setud. Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles Postimehe otsesaates, et Venemaa presidendi Vladimir Putini otsustes on suurim taganttõukaja kunagise Vene impeeriumi mõjujõu taastamine.

«See on miski, mis ilmselt kõige enam survestab Kremlit tegema irratsionaalseid otsuseid ka Ukraina kontekstis,» leidis Mihkelson.

Ukraina ülemraada avalduses kutsuti lääneriikide valitsusi jätkama majanduslikku ja poliitilist survet Venemaale – on see praegu Venemaa jaoks punane rätik?

Ülemraada avaldus, mille nad tegid nädalapäevad tagasi, on otsene reageering nende pingete kasvule, mis Ida-Ukrainas on toimunud, ja mitte vaid läbi selle, et Venemaa koondab täiendavaid vägesid nii Ida-Ukrainasse kui Krimmi poolsaarele. Märtsi lõpus sai Ida-Ukrainas ühes rünnakus surma neli Ukraina kaitseväelast ja just nimelt sellele jõhkrale sündmusele ülemraada reageeris, lisaks massiivne propaganda, mis Venemaal on toimunud. Reaktsioon, mis praegu on lääne poolt Ukraina toetuseks tulnud, näitab, et Ukraina seljatagune on väga kindel.

Süüdistusi veeretatakse mõlemalt poolt: Venemaa ütleb, et tegelikult on hoopis Ukraina see, kes provotseerib oma käitumisega Venemaad vastusamme astuma.

Ukraina võitleb oma riigi territoriaalse terviklikkuse eest juba seitsmendat aastat. See, et just viimastel nädalatel on olukord selgelt pingestunud, näitab, et Venemaa propagandistlik jutt, justkui Ukraina valmistuks Donbassi tagasivõtmiseks, on alusetu. See on selgelt provotseeriv ettekääne, et koondada täiendavaid vägesid Ukraina piiridele ja võibolla ka otsida ettekäänet selleks, et alustada mingeid operatsioone.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles