Lutsar ja Reinsalu: esmalt tuleb avada koolid, aga piirkonna kaupa (5)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Irja Lutsari sõnul on koolide mõttes ees parem hooaeg kui oli novembris: osasid tunde saab teha õues ja ka aknaid saab lahti teha ja tuulutada.
Irja Lutsari sõnul on koolide mõttes ees parem hooaeg kui oli novembris: osasid tunde saab teha õues ja ka aknaid saab lahti teha ja tuulutada. Foto: Sille Annuk

Riigikogu liige Urmas Reinsalu (Isamaa) ja valitsuse teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar arvasid Postimehe otsesaates, et piirangute leevendamisel peaks prioriteet olema koolide avamine, aga piirkondlikult. «Piirkonnad, kus olukord on kontrolli alla saadud, näiteks Saaremaa ja Hiiumaa – seal võiks varsti katsetada koolide avamist,» ütles Lutsar. Samas nõustusid Reinsalu ja Lutsar, et aprillis riigi avamisest veel rääkida ei saa.

Kui täpselt sihitud peab olema avamise kunst, et pärast piirangute leevendamist nakatamiskordaja kohe tõusma ei hakkaks?

Urmas Reinsalu: Esiteks peavad olema paigas ühiskondlikud prioriteedid. Igal lubatud tegevusel, olgu selleks piljardisaal või kool, on mõju inimeste suhtlusele ja viiruse kõrgemale foonile. Ühiskondlikud prioriteedid tuleb ka parlamendi tasemel läbi arutada. Esimesel kohal peavad avamisel olema koolid. Praegu on juba kuid täiesti ebanormaalne olukord. Teine küsimus on selles, kuivõrd on võimalik rakendada piirkondlikku lähenemist.

Professor Lutsar, kas te ei karda, et laste kooli saatmisel saab viirus hoogu juurde?

Irja Lutsar: Olen härra Rein­saluga väga nõus. Ma olen väga tugevalt hariduse usku. Lapsed põevad seda haigust esiteks kergelt. Võimalus loomulikult jääb, et koolides viirus levib. Samas on koolide mõttes ees parem hooaeg: loodusõpetuse ja laulmise tunde saab teha õues, rääkimata kehalise kasvatuse tundidest. Meil on koolimajades olukord praegu ka parem, kui oli novembri lõpus, sest aknaid saab lahti teha ja tuulutada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles