Iraan pani tööle täiustatud tuumatsentrifuugid

Copy
Iraani Natanzi uraanirikastustehas.
Iraani Natanzi uraanirikastustehas. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan teatas laupäeval, et on pannud tööle täiustatud tsentrifuugid, mis rikastavad uraani senisest kiiremini.

Sellega rikub Teheran taas endale 2015. aasta tuumaleppega võetud kohustusi.

President Hassan Rouhani avas ametlikult 164 tsentrifuugi IR-6 ja 30 IR-5 kaskaadi Natanzi uraanirikastustehases. Tseremoonia kanti üle riigitelevisioonis, insenerid selgitasid tsentrifuugide tööpõhimõtteid.

Teisipäeval alustasid Iraani tuumaleppe osalised Viinis kõnelusi eesmärgiga tuua tagasi USA, kes 2018. aastal president Donald Trumpi otsusel leppest välja astus.

Kõnelused käivad nii Trumpi kehtestatud sanktsioonide tühistamise kui Iraani omapoolsete tuumakohustuste täitmise üle. Nii USA kui Iraan ootavad vastaselt esimest sammu.

Washington ei osale kõnelustel otse, vaid Euroopa Liidu vahendusel. Kõigi poolte kinnitusel on läbirääkimiste algus olnud paljutõotav. Uus kohtumine on kavas järgmisel kolmapäeval.

Iraanis laupäeval tööle pandud uued tsentrifuugid IR-5 ja IR-6 võimaldavad rikastada uraani kiiremini ja suuremates kogustes kui eelmise põlvkonna tsentrifuugid, mille kasutamine on tuumaleppega ainsana lubatud.

President Rouhani kinnitas Iraani riiklikule tuumatehnoloogia päevale langenud tseremoonial, et Teherani tuumaprogrammi eesmärgid on üksnes rahumeelsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles