Urmas Paet: Eesti ja Vene meedia nägemus välisministrite vestlusest ei kattu (10)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Otse Postimehest Urmas Paet.
Otse Postimehest Urmas Paet. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Europarlamendi saadiku Urmas Paeti (RE) sõnul on välisminister Eva-Maria Liimetsa ja tema Vene kolleegi Sergei Lavrovi reedene telefonivestluste kokkuvõtted teineteisest erinevad. 

«Kui vaadata Eesti ja Vene poole teateid välisministrite reedesest telefonikõnest, siis jääb mulje, justkui oleks toimunud kaks eraldi telefonikõnet, millest ühes osales vaid Eesti ja teises Vene välisminister,» kirjeldas Paet. 

Tema sõnul sõnumite erinevus kirjeldabki, kui keerulised on praegu lääneriikide, sealhulgas Eesti ja teiselt poolt Venemaa suhted. «Milleski, millest räägiti, ühist sõnastust leida isegi pressiteate jaoks näib võimatu,» lisas Paet. «Eesti ja Vene suhted on osa kogu demokraatlike riikide ja Venemaa suhetest. Nii ei saa needki oluliselt üldisest foonist erineda.»

Tema sõnul tuleb naabritega suhelda ka keerulistel aegadel kasvõi selleks, et olude muutumisel olek lihtsam. 

Ometi Paeti sõnul piirilepingute üheaegseks ratifitseerimiseks mõlema riigi parlamendis läheb veel aega. «Selleks on vaja tahet, aga mitte kõikvõimalikke lepingutesse mittepuutuvaid ettekäändeid,» lausus Paet ja lisas, et praegune suhete pingestatus selle tahte teket ei toeta. 

«Arengut suhete atmosfääris näitaks seegi, kui mõne aja pärast oleks Eesti ja Vene välisministri kohtumiste või telefonikõnede järgses pressiteates vähemalt mingigi kattuv osa,» põhjendas eurosaadik. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles