Saint Vincenti saart katab vulkaanipursete järel paks tuhk

Copy
Tuhapilved Kariibi mere Saint Vincenti saarel 9. aprill 2021.
Tuhapilved Kariibi mere Saint Vincenti saarel 9. aprill 2021. Foto: Reuters/ScanPix

Kariibi mere Saint Vincenti saart kattis laupäeval suures osas tuhk kümneid aastaid suikunud vulkaani pursete tagajärjel. 

Paks tolm on jõudnud juba lähedalasuvale Barbadose saarele. 

«Barbadose elanikke on ärgitatud jääma siseruumidesse, kuna vulkaanilise tuha pilved liiguvad läbi atmosfääri,» teatas Kariibi hädaolukordade agentuur. 

Valge tuhk katab Saint Vincentil hooneid ja teid pärast La Soufrière'i purskeid, mis algasid reedel ning kestsid ööl vastu laupäeva. 

Mõnes piirkonnas on nähtavus äärmiselt raskendatud, pealinnas Kingstownis saare lõunaosas on vulkaanipurske tagajärjel tolmust tekkinud udu. 

Katastroofi tõttu on tuhanded inimesed otsinud ohutut varjupaika. Umbes 16 000 inimest elab piirkondades, kus anti evakuatsioonikorraldus. 

Saare õhuruum on tuha tõttu suletud; umbes 3000 inimest veetsid öö varjupaikades. 

Saint Vincenti vulkaanipurse 9. aprill 2021. 
Saint Vincenti vulkaanipurse 9. aprill 2021. Foto: UWI Seismic Research/EPA/Scanpix

Saint Vincenti peaministri Ralph Gonsalvese sõnul ollakse kontaktis riikidega, kes tahavad pakkuda erakorralist abi. Praeguse seisuga on abilaadungiga laevad lubanud saata Guyana ning Venezuela. 

Saint Vincent ja Grenadiinide kõrgeim tipp La Soufrière purskas reedel õhku tuhasamba, mis ulatus 6000 meetri kõrgusele, teatas kohalik päästeamet. 

Vulkaanipurset kinnitasid ka ülikooli University of the West Indies seismoloogid. 

La Soufrière pole pursanud alates 1979. aastast ja selle suurim purse leidis aset enam kui sajand tagasi, nõudes üle tuhande inimelu 1902. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles