USA luurespetsialistid õpetavad Eesti teadlasi julgeolekuohte vältima (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Luuraja.
Luuraja. Foto: Artur Kuusi illustratsioon

USA välis- (CIA) ja sõjaväeluure (DIA) endised kõrged ametnikud annavad aprillis Eesti teadusasutustele ja -ettevõtetele siseohtude vältimise veebiseminari, mis aitab vaenulike riikide luuretegevust ära tunda ja vältida.

Koolituse korraldaja, ESC Global Security juht Jaanus Rahumägi selgitas, et juba aastaid on räägitud teiste riikide välisluureametite huvist Eestis toimuva vastu. «Hiljuti avalikuks tulnud uudis, et Eesti mereteadlane Tarmo Kõuts spioneeris aastaid Hiina kasuks, tõmbas sellele ohule rasvase punase joone alla. Eesti ja Eesti teadlased pakuvad maailma suurriikidele tihti ebatervet huvi,» selgitas Rahumägi ja lisas, et probleem on olemas ning sellest räägitakse, kuid head lahendust veel pole. 

«Lahendus saab olla vaid professionaalne teadlikkuse kasv, mis aitab ära tunda, kuidas treenitud luurajad inimlikke nõrkusi ära kasutavad ja inimesed enda kasuks tööle panevad,» lisas ta.  

Tema sõnul on seni Eestis vastavat koolitust pakutud vaid valitud ametnikele. «Küll aga vajavad seda vahest rohkemgi just teadlased ja teaduspõhised ettevõtted, kel on tänapäevases maailmas sama oluline roll kui poliitika kujundajatel,» selgitas Rahumägi.

Ta lisas, et koroonaaeg, mil suur osa tööst tehakse kodukontorites, pakub välisluuretele veel täiendavaid võimalusi endale kaastöötajaid värvata. «Inimesed kipuvad kodukontorites olema vähem tähelepanelikud, samuti ei pruugi nende arvutid ja muud tehnilised vahendid olla küberohtude vastu nii hästi kaitstud kui töökohas,» märkis Rahumägi.

Seetõttu ongi seminari eesmärk tõsta Eesti ülikoolide, aga ka teaduspõhiste ja strateegiliste ettevõtete teadlikkust võimalikest tänapäeva siseturvalisuse ohtudest.

«Me peame oma ettevõtted ja teadusasutused ette valmistama, et kaitsta nende saavutusi ja maailma muutvaid avastusi. Vastasel juhul varastatakse meie ideed ning viiakse ellu kuskil mujal, rakendades need mõne teise riigi majanduse vankri ette,» selgitas Rahumägi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles