Hiina kaalub vaktsiinide kombineerimist efektiivsuse tõstmiseks

Copy
Hiina Sinopharmi vaktsiin.
Hiina Sinopharmi vaktsiin. Foto: EPA/Scanpix

Hiina kaalub eri koroonavaktsiinide kombineerimist, et parandada nende suhteliselt väikest efektiivsust, ütles kõrge tervishoiuametnik konverentsil.

Võimdel tuleb vaagida, kuidas lahendada probleem, et olemasolevate vaktsiinide efektiivsuse tase ei ole kõrge, vahendas meediaväljaanne The Paper haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse juhataja Gao Fu sõnu.

See on esimene kord, kus Hiina ekspert tunnistab avalikult kodumaiste vaktsiinide suhteliselt väikest tõhusust, ehkki riik on käivitanud massilise vaktsineerimiskampaania ja ekspordib vaktsiini paljudesse riikidesse.

Hiina alustas vaktsineerimist eelmisel aastal ja on nüüdseks süstinud umbes 161 miljonit doosi. Enamik vaktsiine nõuab kaht doosi.

Riik loodab vaktsineerida juuniks 40 protsenti 1,4 miljardist elanikust.

Paljusid aga ei huvita vaktsineerimine, sest elu Hiinas on normaliseerunud ning nakkuspuhangud kontrolli all.

Gao on seni rõhutanud, et parim viis COVID-19 leviku takistamiseks on vaktsineerimine. Ühes hiljutises intervjuus ütles ta, et Hiinal on kavas vaktsineerida selle aasta lõpu ja järgmise aasta keskpaiga vaheliseks ajaks 70-80 protsenti elanikkonnast.

Gao ütles laupäeval Chengdus konverentsil, et üks võimalus efektiivsusprobleemist jagu saada on kasutada vahelduvalt eri tehnoloogiaga vaktsiine.

Seda võimalust uurivad asjatundjad ka väljaspool Hiinat.

Gao sõnul ei tohiks eksperdid ignoreerida mRNA vaktsiine, kuigi riigis on juba mitu oma vaktsiini, vahendas The Paper.

Praegu ei ole ükski Hiinas tingimusliku kasutusloa saanud vaktsiinidest mRNA-põhine. Seda tehnoloogiat kasutavad aga USA ravimihiid Pfizer ja Saksa BioNTech ning Moderna.

Hiinas kasutusloa saanud vaktsiinide tõhusus jääb tublisti alla Pfizer-BioNTechi ja Moderna omadele, mille efektiivsus on vastavalt 95 ja 94 protsenti.

Hiina Sinovac on öelnud, et nende Brasiilia katsed andsid 50-protsendise tõhususe nakkuse ärahoidmises ja 80-protsendise arstlikku sekkumist nõudva haiguse tekkes.

Sinopharmi vaktsiini tõhusus on vastavalt 79,34 ja 72,51 protsenti. CanSino vaktsiini efektiivsus 28 päeva järel on 65,28 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles