USA kaitseminister arutab Iisraelis Iraani tuumalepet

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin.
USA kaitseminister Lloyd Austin. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli kaitseminister Lloyd Austin on täna president Joe Bideni administratsiooni esimese kõrge liikmena Iisraelis, kus tuleb kõne alla 2015. aasta Iraani tuumalepe.

Visiit leiab aset vaid mõni päev pärast seda, kui Iraani tuumaleppesse alles jäänud osalised alustasid uuesti Viinis läbirääkimisi USA naasmiseks. Washingtoni teatel on nad pakkunud välja mõned väga tõsised ideed leppe taastamiseks.

Iisrael on Iraani tuumaleppe äge vastane.

Austini kahepäevase visiidi esimene etapp oli kohtumine Iisraeli kaitseministri Benny Gantziga.

Israel on olnud sõjaka peaministri Benjamin Netanyahuga eesotsas Iraani tuumaleppe raevukas kriitik juba alates sellest ajast, kui president Barack Obama valitsus selle üle läbirääkimisi pidas.

Netanyahu rõõmustas, kui president Donald Trump 2018. aastal USA leppest välja viis ja Teheranile taas sanktsioonid kehtestas, ehkki Iraan vastas neile mõningatest tuumaleppe kohustustest taganemisega.

Järjekordse sammuna sel teel teatas Teherani laupäeval uue põlvkonna uraanirikastustsentrifuugide käivitamisest Natanzi kompleksis. Pühapäeval tuli teade seal juhtunud õnnetusest, kuid Iraani võimude kinnitusel ei saanud keegi viga ja kiirgust keskkonda ei pääsenud.

Netanyahu teatas kolmapäeval, et Iraani tuumaleppe tingimused ei ole Iisraelile siduvad.

Biden on öelnud, et valmistub leppesse naasmiseks, kuid esmalt tuleb Iraanil hakata taas selle tingimusi täitma. Teheran nõuab aga USA-lt enne sanktsioonide tühistamist. Kumbki ei soostu esimest sammu astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles