Tšehhi Euroopa-meelne välisminister Petříček vabastati ametist

Copy
Tšehhi endine välisminister Tomáš Petříček.
Tšehhi endine välisminister Tomáš Petříček. Foto: Imago/ScanPix

Oma erakonna ja venemeelse presidendi soosingu kaotanud Tšehhi välisminister Tomáš Petříček vabastati täna ametist, teatas presidendi kantselei.

President Miloš Zeman «vabastas Tomáš Petříčeki ametist vastavalt põhiseadusele», seisab presidendi kantselei avalduses.

Sotsiaaldemokraat Petříček kritiseeris Venemaa võimalikku osalust Tšehhi tuumaelektrijaama uue osa ehitamisel ning Venemaa Sputnik V vaktsiini kasutamist juhul, kui see pole saanud Euroopa Ravimiameti heakskiitu.

See pahandas aga endist sotsiaaldemokraatide juhi Zemanit, kes on Kremliga soojades suhetes.

«Meie kodanike tervis ja julgeolek on esikohal,» ütles Petříček esmaspäeval ajakirjanikele oma vallandamise tagamaid selgitades.

Ta ütles, et tema ametist vabastamine oli «poliitiline otsus».

Möödunud nädalavahetusel toimunud kongressil võttis Petříček sõna sotsiaaldemokraatide esimehe ja riigi siseministri Jan Hamáčeki vastu. Mõlemate sooviks oli saada erakonna esimeheks.

Petříček kaotas ning Hamáček tegi seejärel ettepaneku ta vallandada, öeldes, et enne oktoobris toimuvaid üldvalimis peaks erakond «rääkima ühel häälel».

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt on võimalik, et partei ei ületa parlamenti pääsemiseks vajalikku viieprotsendist häältekünnist.

Zeman palus Hamáčekil ajutiselt täita ka Petříčeki ülesandeid.

Hamáček loodab, et välisministri töö võtab temalt peagi üle senine kultuuriminister Lubomír Zaorálek, kes pidas Tšehhi välisministri ametit juba aastatel 2013-2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles