Vaid veerandsada narvalast on vaktsineeritud Sputnikuga (2)

Nikolai Andrejev
, Rus.Postimees reporter
Copy
Venemaal on vaktsineerimispunktid avatud ka suurtes kaubanduskeskustes. Pildil vaktsineerimisjärjekord Jekaterinburgi hüpermarketis. 
Venemaal on vaktsineerimispunktid avatud ka suurtes kaubanduskeskustes. Pildil vaktsineerimisjärjekord Jekaterinburgi hüpermarketis. Foto: Donat Sorokin/TASS/Scanpix

Ülemöödunud nädalal said Jaanilinna haiglas 25 Narva elanikku vaktsineeritud ­Sputnikuga. Ehkki Venemaa ametnikud meelitavad Eestis elavaid Venemaa kodakondseid üle piiri ­Sputnikut süstima, ei ole see kaugeltki nii lihtne.

31. märtsil teatas Leningradi oblasti pressiteenistus, et Jaani­linna haiglas süstiti Sputniku vaktsiini 25-le Eestis elavale Vene kodanikule. Samal päeval näitas Vene riiklik telekanal Rossija 1 oma uudistesaates lugu, kus narvalased said kaitsesüstitud Sputnikuga. Saade jättis mulje, justkui saaksid vaktsiini kõik Narva elanikud, kui vaid ­seda soovivad.

Leningradi oblasti kuberner Aleksandr Drozdenko andis ülevaate regiooni tervisekomisjonile, kui palju saadetakse Kingissepa linna Sputniku vaktsiine, et ­rahuldada nõudlust Eestis elavate ­Vene kodanike seas.

Ometi pole nõudlus eriti suur, selgus dokumentidest. Venemaal jaguneb meditsiinisüsteem riiklikuks ja erasektori omaks. Et riiklikus haiglas vaktsiini saada, on vaja Vene Föderatsiooni passi, pensioni- ja tervisekindlustust. Jaanilinna haigla registratuurist kinnitati, et vaktsineeritakse vaid neid inimesi, kellel on kõik kolm vastavat dokumenti. Aga sellist dokumentide pagasit leidub Eestis elavatel Vene kodanikel ­väga harva.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles