VIASAT NATURE soovitab: Maa päeva dokumentaalid

Viasat Nature
Copy
Foto: Wide Media

22. aprillil on rahvusvaheline Maa päev. Loodusdokumentaalide kanal Viasat Nature tähistab seda aprillis erinevate õpetlike ja auhinnatud dokumentaalsarjade ja -filmidega. Selles artiklis tutvustame selle kuu mõningaid huvitavaid noppeid.

Pandeemia-aasta loomaaias

Kui muidu külastab kuulsat Taronga loomaaeda aastas miljoneid inimesi, siis COVID-19 pandeemia tõttu on 2020. aasta olnud loomaaia personalile, loomaarstidele ja vabatahtlikele tõeliselt väljakutseterohke ja uudne kogemus – loomaaed oli 67 päeva avalikkusele täiesti suletud.

Foto: Wide Media

Pandeemiast hoolimata lubati kaamerasilm Taronga loomaaia tegemistesse ja sel meeliülendaval hooajal oleme tunnistajaks, kuidas uuest olukorrast olenemata ei ole loomaaiatöötajatel siiski ainsat igavat momenti. Elame kaasa rõõmsatele hetkedele, kui merilõvi Nala tiineks jääb, aga näeme ka  muret šimpans Naomi pärast, kellel läheb poja kandmine üle kivide ja kändude. Paljundamisprogrammi käigus kaitstakse Sumatra tiigreid ja Sydney loomaaeda naasevad majesteetlikud lõvid. Loomaaia töötajad tegutsevad ka selle nimel, et ohustatud bilbid tagasi loodusesse lasta, ja nad soovivad suurendada oravahvide populatsiooni, viies isased kokku kümneliikmelise emaste rühmaga.

Auhinnatud dokumentaalsarja „Taronga loomaaia lood“ 16 uhiuut episoodi on peale lugenud taas Oscar®'ile nomineeritud Briti näitleja Naomi Watts ja need on eetris alates 12. aprillist argipäeviti kell 17.15. 

Kuidas loodus tegelikult toimib?

Õpetlik dokumentaalfilm „Serengeti reeglid“ esilinastub Maa päeval 22. aprillil kell 20.50 ja toob meieni kuulsate ökoloogiakangelaste Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair ja John Terborghi uurimistöö – näeme, kuidas nende suundanäitav töö looduse kohta käivad arvamused pea peale pööras, andes inimkonnale võimaluse kujutada maailma ette sellisena, milline see võiks olla ja peaks olema.

Foto: Wide Media

Dokumentaalide positiivne mõju kõrbelõvidele

Namiibia on ainus koht maakeral, kus võib kohata väikest lõvide populatsiooni, kes on kohanenud kõrbes elamisega. Need ainulaadsed lõvid on Namibi kõrbes aastakümneid elanud, kuid veel 20 aastat tagasi olid nad lihtsalt fantoomid – raskesti tabatavad ja harva nähtud, mistõttu arvati, et nad on välja surnud.

Foto: Wide Media

Tänu dokumentaalidele saame esimest korda vaadelda raskesti tabatavaid kiskjaid ebatavalises keskkonnas. Ainulaadsed kaadrid paljastavad kontrastiderohkes kõrbes kohanenud lõvide populatsiooni salajase elu meie planeedi vanimas kõrbes Namibis. Dokumentaalfilmide tootmisega on tehtud hämmastavat tööd, suurendades  üha enam rahvusvahelist teadlikkust kõrbelõvide olukorrast ja inimeste ning metsloomade konfliktide mõjust. See on uskumatu lugu, mis toob esile vajaduse konfliktide ennetamise ja kõrbelõvide säilitamise järele.

Dokumentaalfilmid erakordselt hästi kohanevatest ja majesteetlikest lõvidestKaduvad kuningad - Namibi lõvid I ja II“ on eetris Viasat Nature kanalil 26.-27. aprillil kell 18.15.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat Nature Eesti  

Viasat Nature on saadaval Eesti parimate teleoperaatorite pakettides. Telia ning Elisa klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga al 0,99€.

Copy
Tagasi üles