USA viib Saksamaale täiendavalt 500 sõjaväelast

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin (paremal) koos oma Saksa kolleegi Annegret Kramp-Karrenbaueriga.
USA kaitseminister Lloyd Austin (paremal) koos oma Saksa kolleegi Annegret Kramp-Karrenbaueriga. Foto: Reuters/ScanPix

USA paigutab kahepoolsete suhete tugevdamiseks Saksamaale veel 500 sõjaväelast, teatas teisipäeval oma esimese ametliku Euroopa-visiidi algul Ühendriikide kaitseminister Lloyd Austin.

See samm ilmestab president Joe Bideni administratsiooni selget kannapööret antagonistliku hoiaku suhtes, mida viljeles tema eelkäija Donald Trump, kes soovis hoopis kärpida Saksamaal USA vägede kohalolekut, mis on olnud NATO julgeoleku nurgakivi külma sõja algusest saadik. 

«Mul on täna hea meel teatada, et me suurendame USA vägede kohalolu Saksamaal,» lausus Austin ajakirjanikele pärast läbirääkimisi oma Saksa kolleegi Annegret Kramp-Karrenbaueriga.

«Ma informeerisin ministrit meie kavatsusest paigutada täiendavalt umbes 500 USA sõjaväelast Wiesbadeni piirkonda juba sel sügisel.»  

Bideni valitsus teatas veebruaris, et paneb plaanid vägede väljaviimisest ootele, pälvides sellega Saksa valitsuse sooja heakskiidu. 

Ühendriikidel on Saksamaal väed alates Teise maailmasõja lõpust, kuid nende arv on Berliini müüri langemisest alates vähenenud umbes 200 000 sõdurilt 1990. aastal 34 500-ni praegu. 

Kuigi täiendav kärpimine oli olnud õhus aastaid, tuli Trump mullu juulis tehtud otsus viia 12 000 sõdurit Saksamaalt välja šokina, eriti linnade jaoks, mis olid ehitanud USA sõjaväelastega üles tihedad majandus- ja kultuurisidemed. 

Austin lubas, et Saksamaa jääb endiselt Ühendriikide tähtsaks julgeoleku- ja majanduspartneriks.

«Just seetõttu on meie suhete tihendamine Saksamaa Bideni-Harrise administratsiooni jaoks tähtis prioriteet,» kinnitas ta.

Austin märkis ka, et USA ei lase vaidlusalusel Nord Streami gaasitorul oma suhteid Berliiniga rikkuda.

"Oleme väljendanud oma vastuseisu sellele tehingule ning mõjujõule, mida see annab Venemaale. Kuid me ei lase sel teemal takistada laiahaardelisi suhteid, mis meil on Saksa riigiga," ütles USA kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles