Navalnõi lubas vanglaametnikud talle koraani keelamise eest kohtusse kaevata

Copy
Aleksei Navalnõi kohtus. Foto on illustreeriv.
Aleksei Navalnõi kohtus. Foto on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Vangistatud Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi ütles täna, et kaebab kohtusse vanglaametnikud, kes keelasid tal juurdepääsu moslemite pühale raamatule koraanile.

Kahe ja poole aastast vanglakaristust kandev Navalnõi peeti kinni veebruaris naasmisel Saksamaalt, kus ta mürgirünnaku järel ravil viibis. 

Kahe nädala eest kuulutas ta adekvaatset arstiabi nõudes välja näljastreigi, mispeale vanglaametnikud ähvardasid rakendada sundtoitmist. 

Navalnõi sõnul «astub ta vanglavõimude vastu õiguslikke samme, sest nad ei anna mulle koraani. Ja see ajab raevu». 

«Kui mind vangistati, koostasin nimekirja enesearendusviisidest, mida ma vanglas täita tahan. Üks punktidest nägi ette süvitsi uurida ja mõista koraani,» kirjutas ta. 

«Raamatud on meie jaoks kõik ja kui tuleb kohtusse kaevata õiguse pärast lugeda, siis ma teen seda,» lausus ta. 

Oma poliitilise karjääri algul kritiseeriti Navalnõid marurahvuslike avalduste ja peamiselt Kesk-Aasia moslemimaadest pärit immigrantide halvustamise eest. 

Ta postitas oma avalduse päeva pärast seda, kui paljud moslemid mitmel pool maailmas alustasid ramadaani pärast usujuhtide kinnitust, et paastukuu algab teisipäeval. 

Navalnõi ütles teisipäevases Instagrami-postituses, et oli Koraani varem lugenud, kuid ei olnud selle põhimõtetesse süvenenud.

«Ma mõistsin, et minu areng kristlasena nõuab ka koraani uurimist,» kirjutas ta. 

Navalnõi advokaadid ja liitlased nõuab, et ta viidaks üle tavahaiglasse. Kremli sõnul ei ole talle erikohtlemist ette nähtud. 

Navalnõi on olnud Kremlile pinnuks silmas kümmekond aastat, uurides ametnike korruptsiooni ja juhtides ulatuslikke meeleavaldusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles