Biden hoiatas telefonivestluses Putinit seoses Ukrainaga ja pakkus tippkohtumist (4)

Copy
USA president Joe Biden ja Venemaa riigipea Vladimir Putin. 
USA president Joe Biden ja Venemaa riigipea Vladimir Putin. Foto: PAVEL GOLOVKIN/AFP/SCANPIX

USA president Joe Biden kutsus teisipäeval oma Vene ametivenda Vladimir Putinit üles leevendama kogunevaid pingeid Ukrainaga ja pani ette korralda kolmandas riigis kahepoolne tippkohtumine.

Telefonivestluses Putiniga väljendas Biden muret Vene sõjaväe ootamatu koondamise pärast Ukraina piiridele ja okupeeritud Krimmi ning kutsus Venemaad üles pingeid de-eskaleerima, on öeldud Valge Maja avalduses. 

«President Biden kinnitas taas oma eesmärki ehitada Venemaaga üles stabiilsed ja prognoositavad suhted, mis on kooskõlas USA huvidega, ning tegi ettepaneku kohtuda lähikuudel kolmandas riigis, et arutada kõiki USA ja Venemaa ees seisvaid probleeme.»

Tippkohtumine oleks esimene Putini ja Bideni vahel, kes ametisse astudes lubas ajada karmimat poliitikat Venemaaga, muu hulgas väidetava sekkumise pärast USA valimistesse ja seoses opositsioonijuht Aleksei Navalnõi julma kohtlemisega.

Putin kohtus 2018. aasta Soomes tollase USA presidendi Donald Trumpiga, kes põhjustas kodumaal furoori sellega, et näis uskuvat Vene liidri väiteid valimistesse mittesekkumise kohta. 

Viimastel päevadel on pingeid kasvanud seoses Venemaa sammudega Ukraina piiril, kus Ühendriikide väitel on praegu vägesid rohkem kui kunagi varem pärast 2014. aastat, mil Venemaa annekteeris Krimmi ja Ida-Ukrainas puhkes sõda Kremli-meelsete separatistidega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles