Biden viib kõik USA väed Afganistanist välja enne 11. septembrit (2)

Copy
USA sõjaväelased Afganistanis. Foto on illustratiivne.
USA sõjaväelased Afganistanis. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

President Joe Biden viib kõik USA väed Afganistanist välja tänavu enne 11. septembri terrorirünnakute 20. aastapäeva, lõpetades nii Ühendriikide ajaloo pikima sõja viis kuud pärast kavandatud tähtaega.

«Biden on jõudnud järeldusele, et Ühendriigid viivad oma taandumise lõpule, st viivad kõik väed Afganistanist välja enne 11. septembrit,» lausus anonüümsust palunud ametiisik. 

Biden teeb kolmapäeval avalduse, et kõik USA väed peale Ühendriikide diplomaatilisi rajatisi valvava piiratud kontingendi lahkuvad kooskõlastatult Lääne liitlastega, märkis ametnik. 

President ei seo lahkumist olukorraga kohapeal, kus on kasvanud hirm, et Taliban võib seda enda huvides rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse vastu ära kasutada. 

«President on otsustanud, et tingimustepõhine lähenemine, nagu viimasel kahel aastakümnel, on retsept, kuidas jääda Afganistani igaveseks,» lisas ta, kutsudes üles muutma USA prioriteete.

Afgaanide jaoks võitlus tõenäoliselt jätkub. Ametnik rääkis vahetult pärast seda, kui USA luure avaldas ohuhinnangu aruande, hoiatades, et Afganistani valitsusel saab olema probleeme «enesekindla» Talibani ohjeldamisel, kui USA juhitav koalitsioon taandub.

Eelmine president Donald Trump pooldas samuti lahkumist ja jõudis mullu veebruaris Talibaniga kokkuleppele, mille kohaselt taanduvad kõik USA väed 2021. aasta maiks vastutasuks mässuliste lubadusele mitte toetada Al-Qaedat ja teisi äärmuslasi, mis oli algne põhjus 2001. aasta invasiooniks.

Bideni ametiisiku sõnul algab vägede väljaviimine mais ja viivitus on suuresti logistiline. Väed on Afganistanist väljas ilmselt tublisti enne 11. septembrit. 

Ametnik hoiatas Talibani jõulise vastuse eest, kui nad Ühendriikide vägesid nende lahkumisel ründavad. 

Teisipäeval avaldatud ohuhinnangus ütleb USA riikliku luure direktor, et «Taliban on kindel, et suudab saavutada sõjalise võidu».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles