USA luure: Moskva ei taha otsest konflikti Ühendriikidega (3)

Copy
Raketiheitjad suurõppusel Zapad-2017
Raketiheitjad suurõppusel Zapad-2017 Foto: HANDOUT/REUTERS

Jätkates küll katseid Ukrainat destabiliseerida, ei taha Venemaa otsest konflikti Ühendriikidega, teatas USA luurekogukond oma iga-aastases aruandes globaalsete ohtude kohta. 

Moskva jätkab erineva taktika kasutamist eesmärgiga õõnestada Ühendriike ja lõhestada lääneliitlasi, seisab ohuhinnangus, milles nenditakse, et pinged Venemaaga Ukraina tõttu on kasvanud.

«Moskva on endises Nõukogude Liidus soodsas positsioonis, et suurendada oma rolli Kaukaasias, sekkuda vajadusel Valgevenes ja jätkata Ukraina destabiliseerimise katseid ajal, mil kõnelused lahenduse leidmiseks on takerdunud ja madala intensiivsusega lahingud jätkuvad.»

«Me eeldame, et Moskva otsib võimalusi pragmaatiliseks koostööks Washingtoniga omaenda tingimustel, ning meie hinnangul ei taha Venemaa otsest konflikti USA vägedega,» tõdeti 27-leheküljelises ülevaates.

USA president Joe Biden ärgitas teisipäeval oma Vene ametivenda Vladimir Putinit leevendama pingeid Ukrainaga ja tegi ettepanku tippkohtumiseks kolmandas riigis. 

Pinged on viimastel päevadel üha kuhjunud seoses Venemaa liikumistega Ukraina piiri lähedal, kus Ühendriikide sõnul on praegu rohkem vägesid kui kunagi varem pärast 2014. aastat. 

Riikliku luure direktor märkis raportis ka seda, et Afganistani valitsusel saab olema raske ohjeldada Talibani, kui USA juhitud rahvusvaheline koalitsioon sel aastal lahkub, nagu see oli plaanitud.

«Meie hinnangul jäävad rahuväljavaated tuleval aastal napiks. Taliban teeb nähtavasti edusamme lahinguväljal ning Afganistani valitsus püüab Talibani vaos hoida, kui koalitsioon oma toetuse välja viib,» tõdeb raport. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles