Vaktsiinipuudusest häiritud Austraalia minister sõidab Euroopasse

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison pressikonverentsil.
Austraalia peaminister Scott Morrison pressikonverentsil. Foto: MICK TSIKAS/EPA/Scanpix

Austraalia saadab neljapäeval Euroopasse oma kaubandusministri, et saada selgust enam kui kolme miljoni Euroopa Liidus toodetud koroonavaktsiini annuse kohta, mida Canberra on tellinud, kuid pole kätte saanud.

Peaminister Scott Morrison rabeleb vaktsiinide kasutuselevõtu nimel, kui algne lubadus, et kõik täisealised saavad oktoobriks vaktsineeritud, on kokku kukkumas.

Segadust külvas ka eelmise nädala teade, et alla 50-aastased ei saa enam AstraZeneca kaitsesüste isegi juhul, kui nad on sellega juba üks kord immuniseeritud.

Morrison teatas eelmisel aastal, et Austraalia on vaktsiinijärjekorra tipus, olles jõudnud kokkulepeteni AstraZeneca, Pfizeri ja Novavaxiga. 

Nüüd on koroonaviiruse tõrjumisel edukas riik valitsuse algsest vaktsineerimiskavast kaugele maha jäänud. Pühapäevase seisuga oli tehtud 1,2 miljonit kaitsesüsti, ehkki valitsus lubas märtsi lõpuks neid teha neli miljonit.

Valitsus on süüdistanud Euroopa Liitu AstraZeneca oodatud vaktsiiniannuste viibimises, kuid segadused on seotud ka kohale jõudnud dooside jagamisega kliinikutele. 

Kaubandusminister Dan Tehanil seisavad ees kohtumised Saksamaal, Prantsusmaal ja Brüsselis, et arutada vaktsiinide tootmist ning Euroopa Liidus AstraZenecale kehtestatud ekspordipiiranguid.

Austraalia arvestas, et enamik elanikest immuniseeritakse AstraZeneca abil, kasutades kõigepealt Euroopast imporditud doose ja asudes neid seejärel ise tootma. Oodatakse ka Pfizeri ja veel heakskiiduta Novavaxi tarneid.

Olukord tekitab veel mõne kuu eest koroonatõrje edulugu nautinud Morrisonile suuri poliitilisi probleeme. 

Vastates avalikule survele teatas peaminister kolmapäeval, et asub vaktsineerimiskava päästmiseks korraldama kaks korda nädalas kohtumisi riigi- ja omavalitsusjuhtide osavõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles