20 riiki lubavad vägistajatel ohvriga abielluda, et karistusest pääseda (1)

Copy
Pruutideks rõivastatud Liibanoni naised protesteerisid 2016. aasta detsembris kriminaalkoodeksi punkti vastu, mis lubas vägistajatel pääseda, kui ta ohvriga abiellub. 1940. aastatest pärit seadus tühistati 2017. aastal.
Pruutideks rõivastatud Liibanoni naised protesteerisid 2016. aasta detsembris kriminaalkoodeksi punkti vastu, mis lubas vägistajatel pääseda, kui ta ohvriga abiellub. 1940. aastatest pärit seadus tühistati 2017. aastal. Foto: Bilal Hussein/AP/Scanpix

Ikka veel lubavad kakskümmend riiki vägistajatel oma ohvriga abielluga, et vältida kriminaaljuurdlust, selgus ÜRO iga-aastasest maailma rahvastiku uuringust. Selliste riikide seas on näiteks Venemaa, Taimaa ja Venezuela.

Raporti avaldanud ÜRO Rahvastikufondi juht dr Natalia Kanem ütles, et sellised seadused on väga valed ning viis naiste ikestamiseks. «Õiguste äravõtmine ei tohi olla seadusega kaitstud. «Abiellu oma vägistajaga» seadused nihutavad süü ohvrile ning proovivad puhtaks pesta kriminaalset olukorda,» vahendas The Guardian Kanemi sõnu.

MTÜ Equality Now’s Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Dima Dabbous märkis, et seadused ilmestavad kultuuri, mis ei pea oluliseks naiste kehalist autonoomiat ning arvab, et nad on perekonna vara. «See on hõimuline ja aegunud lähenemine, mis segab kokku seksuaalsuse ja au,» ütles ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles