Pfizer tarnib selles kvartalis ELile 50 miljonit lisadoosi

Postimees
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: CAGLA GURDOGAN/REUTERS/SCANPIX

Euroopa Liit pöördub veelgi rohkem Pfizer-BioNTechi poole, et võidelda koroonaviiruse tüvede vastu, ütles täna Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Ta teatas avalduses, et nad on jõudnud ravimifirmaga kokkuleppele, mille järgi tarnib Pfizer-BioNTech 50 miljonit lisadoosi vaktsiini selle aasta teises kvartalis. Esialgu pidi ettevõte need doosid tootma selle aasta neljandaks kvartaliks, kuid kokkulepe võimaldab rohkem vaktsiine saada juba aprillist.

Lisaeraldus tõstab teises kvartalis Euroopa Liidule lubatud Pfizer-BioNTechi vaktsiinide arvu 250 miljonile.

Lisadoosid jagatakse liikmesriikide vahel proportsionaalselt elanikkonna suurusele.

Leyen lisas, et tulevikku vaadates on viiruse lõplikuks tõjumiseks vaja valmistuda võimaluseks, et on vaja anda inimestele lisasüste immuunsussüsteemi vastupanureaktsiooni tugevdamiseks. Samuti on vaja välja arendada võimekust reageerida kiiresti erinevatele koroonaviiruse tüvedele, mis võib tekkida. 

Seetõttu alustavad Komisjon ja Pfizer-BioNTech läbirääkimisi kolmanda lepingu sõlmimiseks, mis annab Euroopa Liidule 1,8 miljardit vaktsiinidoosi 2021-2023. aastal. Komisjon nõuab, et nii vaktsiinide tootmine kui ka selleks vajalike komponentide ladustamine toimuks ELi territooriumil.

Läbirääkimised saavad alguse täna ning Komisjon loodab nende peatset tulemusteni jõudmist. Samas ei välista nad, et Euroopa hakkab tegema lisalepinguid ka teiste ravimifirmadega. 

Euroopa Komisjonil on praegu lepingud kuue ravimifirmaga 2,3 miljardile vaktsiinidoosi tarnimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles