USA peatas kahe sõjalaeva paigutamise Mustale merele

Copy
Kaader Bosporuse väinast.
Kaader Bosporuse väinast. Foto: Tolga Ildun/ZUMAPRESS.com

USA tühistas selleks nädalaks kavandatud kahe sõjalaeva Mustale merele paigutamise, teatas kolmapäeval Türgi riikliku uudisteagentuur Anadolu viidates diplomaatilistele allikatele.

Türgi diplomaatiliste allikate sõnul ei toimunud esimese laeva Bosporuse väina läbimist 14. aprillil ja tühistatud on ka teine paigutamine.

Türgi välisministeerium teatas reedel, et USA saadab kaks sõjalaeva läbi Bosporuse väina Mustale merele. Ameerika sõjalaevad on seisnud ankrus Kreeta saare lähedal ja pidid sel nädalal liikuma Mustale merele seoses kasvanud pingetega Venemaa ja Ukraina vahel.

Washington peab vastavalt 1936. aasta Montreux' konventsioonile andma Ankarale 15 päeva ette teada, kui plaanib sõjalaevasid läbi Bosporuse või Dardanellide saata.

Konventsiooni järgi võivad välisriikide sõjalaevad Mustale merele jääda 21 päevaks.

USA mereväe laevad käivad piirkonnas regulaarselt, et toetada Ukrainat, mis võitleb alates 2014. aastast Venemaa toetatud separatistidega. Samal aastal annekteeris Venemaa Krimmi poolsaare, viies tänini kestva vastasseisuni Läänega.

Hiljuti saatis Venemaa täiendavaid sõjajõude nii Ida-Ukraina piirile ja ka Krimmi.

USA president Joe Biden ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kutsusid kolmapäeval Venemaad üles vähendama vägesid Ukraina piiril, teatas kantsleri ametkond.

Ametkonna teadaande kohaselt jõudsid mõlema riigi liidrid telefonikõnes üksmeelele, et Venemaa vägede vähendamine Ukraina piiril tooks kaasa pingete languse kogu regioonis.

Kreml teatas kolmapäeval, et kaalub USA presidendi Bideni ettepanekut tippkohtumiseks Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles