Maailma eksliidrid kutsuvad USAd vaktsiini omandiõigusest loobuma

Copy
Vaktsineerimiskeskus Lõuna-Koreas Gwangjus.
Vaktsineerimiskeskus Lõuna-Koreas Gwangjus. Foto: EPA / Scanpix

Umbes 170 endist maailma liidrit ja Nobeli rahupreemia laureaati kutsuvad USAd loobuma koroonavaktsiinide puhul intellektuaalse omandi reeglitest, et vaktsiin muutuks kättesaadavaks ka vaesematele riikidele.

Kolmapäeva õhtul avaldatud avalikus kirjas president Joe Bidenile väljendatakse muret vaktsineerimise väga aeglase tempo pärast madala ja keskmise sissetulekuga riikides.

Kui vaktsineerimine USAs ja paljudest teistes jõukamates riikides annab nende kodanikele lootust, siis maailma riikide enamikuni ei ole see lootus veel jõudnud, seisab kirjas, millele on alla kirjutanud nobelistid Muhammad Yunus, Joseph Stiglitz ja Mohamed ElBaradei ning endised liidrid nagu Mihhail Gorbatšov, François Hollande ja Gordon Brown.

Allakirjutanute sõnul julgustab neid Bideni valitsuse plaan kaaluda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) intellektuaalse omandi reeglite ajutist tühistamist koroonapandeemia ajaks, mille on välja pakkunud Lõuna-Aafrika Vabariik ja India.

See oleks hädavajalik samm pandeemia lõpetamiseks, sest suurendaks ülemaailmset tootmisvõimsust, mida ei takistaks enam tööstusmonopolid, mis praegu tingivad vaktsiininappuse ja tarnehäired.

Intellektuaalse omandi ja monopolide täielikul kaitsel oleks negatiivne mõju maakera elanike vaktsineerimisele ja sel ennasthävitav mõju USAle, öeldakse kirjas, mille koostamist koordineeris ühendus  Rahva Vaktsiiniliit.

Vaktsiiniliit koosneb organisatsioonidest ja aktivistidest, kes võitlevad omandiõiguse ja vaktsiinipatentide kaotamise eest.

«Kui viirus jääb maailmas edasi levima, siis ohustavad USA elanikke uued viirusevariandid, isegi kui nad ise on vaktsineeritud.»

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) mõistis eelmisel reedel hukka olukorra, kus koroonavaktsiin ei jõua vaesematesse riikidesse.

Selleks ajaks oli maailma 195 riigis ja territooriumil süstitud üle 732 miljoni doosi koroonavaktsiini. 49 protsenti sellest olid saanud inimesed rikastes riikides, mille elanikkond moodustab 16 protsenti maakera elanike koguarvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles