Miks püstitab edukas vaktsineerija Tšiili uusi nakatumisrekordeid? (5)

Postimees
Copy
Matusebüroo töötajad kirstuga haigla juures Santiagos eelmisel nädalal. Tšiilit on tabanud kogu pandeemia rängim nakatumislaine.
Matusebüroo töötajad kirstuga haigla juures Santiagos eelmisel nädalal. Tšiilit on tabanud kogu pandeemia rängim nakatumislaine. Foto: IVAN ALVARADO / REUTERS / SCANPIX

Tšiilist pidi tänu eeskujulikule vaktsineerimisele saama Ladina-Ameerika edulugu võitluses koroonaviirusega ning kaitsesüstimise tempolt ongi riik maailmas kolme parima seas. Ometi on nakatumisnäitajad riigis kerkinud kõrgemaks kui kunagi varem pandeemia kestel.

19 miljoni elanikuga riik Vaikse ookeani rannikul oli vaktsiinihangete esirinnas, sõlmides ravimitootjatega esimesed lepingud juba mõni kuu pärast pandeemia lahvatamist. Selle aasta hakul oli vaktsineerimine Tšiilis juba täies hoos, samas kui teised Ladina-Ameerika riigid polnud veel vaktsiine saanudki.

Our World in Data andmeil on Tšiilis vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud ligi 39 protsenti inimestest, jäädes alla vaid Iisraelile (62 protsenti elanikest vaktsineeritud) ja Ühendkuningriigile (48 protsenti vaktsineeritud).

Samal ajal on riigi tervishoiuminister Enrique Paris igapäevastel pressikonverentsidel aina süngem. 9. aprillil sündis kogu senise pandeemia uute nakatumiste rekord, kui esimest korda registreeriti ööpäevaga üle 9000 Covid-19sse haigestunu. Viiruse eelmise laine tipphetkel mullu juuni keskel jäi ööpäevane nakatumine 7000 inimese kanti.

Elanikes põhjustab ärritust, et alles paar kuud tagasi uhkustas president Sebastián Piñera riigi suurepärase edenemisega vaktsineerimisel ning nüüd ollakse hullemas olukorras kui kunagi varem. CNNiga vestelnud tervishoiuametnikud, asjatundjad ja ajakirjanikud kirjeldasid toimunut kui täiuslikku tormi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles