Zjuganov: Putini majandusprogramm on «vana liberaalne puder»

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Zjuganov Interfaxi meediakeskuses.
Gennadi Zjuganov Interfaxi meediakeskuses. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendiks pürgiv Gennadi Zjuganov näeb natsionaliseerimises riigi päästmise võimalust, konkurendi Vladimir Putini majandusprogrammi peab ta «vanaks liberaalseks pudruks» .

Uudisteagentuuri Interfax konverentsikeskuses pressiüritusel rääkis esikommunist Zjuganov, et loodusvarad ja tööstuse võtmeharud tuleb tuua tagasi riigi omandisse.

«Kuid enne tahaksin kommenteerida härra Putini artiklit uuest majandusest. Pean ütlema, et mulle ei jäänud sealt mitte midagi uut silma. See on vana liberaalne puder, mis viis maailma finants- ja majanduskriisi lävele, mille uus laine koputab meie uksele.»

«Mulle näib, et härra Putin ei tunne oma maa ajalugu, selle nõukogude perioodi. Otseselt öeldes oli Nõukogude Liidu majandus maailmas konkurentsivõimeline. Sõja eelõhtul rajasime me välisfirmade abiga 6000 uut ettevõtet. Meie lennundustehnoloogia oli kõige edumeelsem, seda teavad kõik. Meie lennukitööstus oli täiesti konkurentsivõimeline. Kolmandik inimkonnast lendas TUde ja ILidega. Me müüsime oma masinaid ja seadmeid 150sse riiki. Nõukogude tööstus andis 20 protsenti maailma toodangust. Täna toodame viis korda vähem,» jutustas ta.
Omal ajal oli ka meie teadus täielikult konkurentsivõimeline, iga kolmas leiutis tuli Nõukogude riigist, lisas ta.

Zjuganov rääkis, et Putini programmi lehitsedes ei saanud ta vastust sellele, mil viisil tuleb parandada pehkinud torusid ja moderniseerida riiki. Ja pealgi, kuhu kaovad investeeringud?

Zjuganovi väitel on viimase kolme aasta jooksul viidud riigist välja 300 miljardit dollarit. Kui majandust edasi selliselt «arendada», siis müüakse viimasedki riigiettevõtted nn tõhusatesse erakätesse, mis kriisi ajal osutusid absoluutselt ebaefektiivseteks ja nii oleks kõigi Vene põhitööstusharude hävitamine tagatud.

Kommunistliku Partei liider väljendas imestust selles osas, et kuidas saada konkurentsivõimeliseks, kui energia hind küündib maailmaturu hindadeni, kui kilovatt-tund on juba praegu kallim kui mujal Euroopas.

Seega leiab Zjuganov, et Putini programmis olevad ettepanekud on praegustes tingimustes täiesti ebareaalsed. Nii teebki ta järelduse, et ilma mineraal-toorainebaasi ja strateegilisi harusid natsionaliseerimata pole võimalik teistega konkureerida.

Venemaalased valivad presidenti 4. märtsil. Zjuganov on see, kes teise vooru vajalikkusel on ilmselt Putini vastaskandidaadiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles