Biden lükkas edasi kava suurendada riiki lubatavate põgenike arvu (1)

Copy
Joe Biden
Joe Biden Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA president Joe Biden lükkab edasi kava suurendada märgatavalt igal aastal riiki lubatavate põgenike arvu ja säilitab selle asemel ajalooliselt madala sisserändelae 15 000 inimest, teatas reedel administratsiooni kõrge ametnik. 

Bideni administratsioon oli hiljuti teatanud, et soovib igal aastal Ühendriikidesse lubada umbes 60 000 inimest. 

Selle asemel säilitatakse Bideni eelkäija Donald Trumpi sätestatud range piirmäär, et saaks programmi ümber korraldada ja tegelda pandeemiast tingitud komplikatsioonidega, ütles anonüümsust palunud ametnik. 

Ta ei nimetanud kuupäeva, millal uksed põgenikele laiemalt avatakse, kuid andis märku, et mitte lähiajal. 

Trumpi administratsiooni jäetud «vastuvõtusüsteem on veel enam rikutud, kui arvasime. See vajab kapitaalset ümberkorraldamist, et naasta numbriteni, millele oleme pühendunud», ütles ametnik, kelle sõnul asjaga tegeldakse ja järgnevatel aastatel arvu suurendatakse.

See poliitika tähistab kannapööret Bideni administratsiooni lubaduses lasta riiki aastas 62 500 pagulast.

Senati väliskomitee juht Bob Menendez kritiseeris teravalt Valget Maja, öeldes, et see pole üksnes külmutanud riiki lubatud pagulaste arvu, vaid «takistanud välisministeeriumil ka vastu võtmast juba kontrollitud põgenikke, kes praegu süsteemis ootavad».

Bidenile saadetud kirjas nimetas Menendez 15 000 «kohutavalt madalaks» arvuks.

«Ajal, mil oleme silmitsi ajaloo suurima üleilmse pagulaskriisiga, kus kogu maailmas on 29,6 miljonit põgenikku, on ümberasustamine kriitiliselt tähtis tööriist kaitse pakkumisel neile, kes tagakiusamise eest põgenevad,» kirjutas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles