Hiina: USA ja Jaapan püüavad õhutada lahkhelisid (2)

Copy
USA president Joe Biden ja Jaapani peaminister Yoshihide Suga.
USA president Joe Biden ja Jaapani peaminister Yoshihide Suga. Foto: EPA / Scanpix

Peking andis laupäeval vastulöögi USA ja Jaapani liidri hoiatusele Hiina aadressil, öeldes, et kahe riigi tippkohtumisel alliansi rõhutamine oli «irooniline katse õhutada lahkhelisid».

Hiina ütles, et USA presidendi Joe Bideni ja Jaapani peaministri Yoshihide Suga ühine pressikonverents reedel pärast Valges Majas peetud kõnelusi ning avaldus ühistest väärtustest inimõiguste ja demokraatia vallas ning murest Hiina üha väljakutsuvamate sammude pärast läks «palju kaugemale kahepoolsete suhete normaalse arengu ulatusest».

«Ei saa olla midagi iroonilisemat kui selline katse õhutada lahkhelisid ja ehitada seinu teiste riikidega loosungi all »vaba ja avatud«,» ütles Hiina Washingtoni saatkonna kõneisik laupäeval.

«Me leppisime kokku seista vastu mis tahes katsetele muuta jõuga praegust olukorda Ida- ja Lõuna-Hiina meredes või hirmutada teisi selles piirkonnas,» ütles Bideni esimene väliskülaline Suga USA presidendiga ühisel pressikonverentsil.

Tema sõnul kinnitas Biden, et USA-Jaapani julgeolekulepe hõlmab ka Jaapani hallatavaid Senkaku saari (hiinapäraselt Diaoyu), mille ümbruses Peking on aina aktiivsemaks muutunud.

Biden väljendas toetust tugevale liidule Jaapaniga. 

«Me oleme pühendunud koostööle, et seista vastu väljakutsetele Hiina poolt ning sellistes küsimustes nagu Ida-Hiina meri, Lõuna-Hiina meri ja Põhja-Korea,» ütles Biden.

Tokyo näeb Suga visiidis märki, et USA seab Ida-Aasia oma diplomaatia prioriteetide hulka, ütles Jaapani välispoliitika mõttekoja president Kunihiko Miyake.

Hiina asevälisminister Le Yucheng hoiatas reedel intervjuus AP-le, et «USA ei tohiks kunagi püüda mängida Taiwani kaarti».

«See on väga ohtlik. See on meie punane joon. USA ei tohiks kunagi püüda seda ületada,» lausus ta.

Hiina kordas taas seisukohta, et Xinjiangi, Taiwani ja Hongkongiga seotud küsimused on riigi siseasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles