Arstid: Navalnõid võib iga hetk tabada südame seiskumine (6)

Copy
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 2021. aasta veebruaris Moskva kohtus.
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 2021. aasta veebruaris Moskva kohtus. Foto: Reuters / Scanpix

Arstide sõnul võib vanglas karistust kandvat Vene opositsioonijuhti Aleksei Navalnõid tabada iga hetk südame seiskumine, sest tema tervislik seisund on järsult halvenenud.

31. märtsil alustas president Vladimir Putini tuntuim oponent näljastreiki, nõudes korralikku arstiabi seljavalude ning tuimuse vastu kätes ja jalgades.

Navalnõile määrati omastamise süüdistuse alusel kahe ja poole aasta pikkune vanglakaristus, mida ta kannab Moskvast 100 kilomeetrit idas asuvas Pokrovi karistuskoloonias.

Navalnõi ihuarst Anastassia Vassiljeva ja veel kolm arsti, nende hulgas ka kardioloog, palusid vanglavõimudelt luba koheselt Navalnõid külastada.

Vassiljeva postitas reedel oma Twitteri kontole Venemaa föderaalsele vanglaametile saadetud kirja.

Oma Twitteris tehtud postituses kinnitas Vasiljeva, et kaaliumi kontsentratsioon Navalnõi veres on jõudnud kriitilise piirini.

«See tähendab, et iga hetk võib teda tabada puudulik neerutalitlus ning tõsised südamerütmihäired,» lisas ta.

Kui kaaliumi kontsentratsioon veres on kõrgem kui 6,0 millimooli liitri kohta, nõuab tavaliselt viivitamatut arstiabi. Navalnõi kaaliumi tase oli 7,1 millimooli, seisis avalduses.

Vangla juhile saadetud kirjas ütlesid arstid, et Navalnõid, kes oli pärast mürgitamist närvimürgiga Novitšok raskelt haige, võib tabada südame seiskumine.

Nad ütlesid, et ta tuleb kohe üle vaadata, «arvestades tema vereanalüüside tulemusi ning hiljutist mürgitamist».

Üle 70 kuulsa kirjaniku, näitleja ja akadeemiku, nende hulgas näiteks Jude Law, Vanessa Redgrave ja Benedict Cumberbatch palusid Putinit, et Navalnõi saaks kohe korralikku ravi.

Nende pöördumise avaldas reede õhtul Prantsuse ajaleht Le Monde.

Selle nädala algul ütles Navalnõid vanglas külastanud abikaasa Julia, et mees kaalub nüüd 75 kilo, mis on näljastreigi algusega võrreldes üheksa kilo vähem.

Reedel palus Vene prokuratuur, et kohus kuulutaks Navalnõi korruptsioonivastase sihtasutuse ning selle piirkondlike kontorite võrgustiku «äärmusorganisatsiooniks». See võib tähendada nende tegevuse keelustamist Venemaal ning vanglakaristusi selle liikmetele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles