Pakistan: prohvet Muhamedi solvang võrdub holokausti eitusega

Copy
Imran Khan
Imran Khan Foto: SHAHZAIB AKBER/EPA

Lääneriikide valitsused peaksid kohtlema prohvet Muhamedi solvavaid isikuid sarnaselt holokausti eitajatega, ütles laupäeval Pakistani peaminister Imran Khan.

Khan ütles pärast Pakistani radikaalse islamistliku erakonna nädal aega kestnud meeleavaldusi, et prohveti solvamine tegi haiget moslemitele üle kogu maailma. Islamiste pahandas Prantsuse valitsuse toetus Muhamedi pilapilte avaldanud väljaannetele.

«Meie, moslemid, tunneme oma prohveti suhtes suurimat armastust ja lugupidamist,» säutsus ta. «Me ei saa tolereerida sellist lugupidamatust ja solvanguid.»

Partei Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) keelustati neljapäeval, pärast päevi kestnud vägivaldseid meeleavaldusi, mille käigus hukkus neli korravalvurit.

Radikaalne erakond on juba kuid nõudnud Prantsuse suursaadiku riigist välja saatmist pärast seda, kui Prantsuse president Emmanuel Macroni väljendas toetust ühe ajakirja õigusele avaldata prohvet Muhamedi karikatuure.

Prantsuse suursaatkond Islamabadis soovitas neljapäeval oma kodanikel Pakistanist lahkuda, kuid see üleskutse jäi ilmselt suures osas tähelepanuta.

«Kutsun lääneriikide valitsusi, kes on keelustanud igasugused negatiivsed kommentaarid holokausti kohta, kasutama samu standardeid ka nende karistamisel, kes edastavad meelega sõnumit moslemite vihkamise kohta, solvates meie prohvetit,» säutsus Khan.

Holokausti eitamine on mitmes Euroopa riigis, sealhulgas Saksamaal ja Prantsusmaal, seadusevastane ning selle rikkujaid võib oodata vanglakaristus.

Khan ütles, et valitsus ei keelustanud TLP-d mitte seetõttu, et pole nõus TLP väidete, vaid pigem TLP meetoditega.

«Lubage mul selgitada inimestele siin ja välismaal: meie valitsus tegutses TLP vastu vaid terrorismivastase seaduse alusel, kui nad ei pidanud kinni riigi seadustest ning kasutasid tänavavägivalda ja ründasid nii korrakaitsjaid kui avalikkust,» ütles ta. «Keegi ei saa olla kõrgemal seadustest ja põhiseadusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles