Navalnõi meeskond kutsus venemaalasi ulatuslikele tänavaprotestidele

Copy
Aleksei Navalnõi lähimaid abisid Leonid Volkov.
Aleksei Navalnõi lähimaid abisid Leonid Volkov. Foto: AFP/SCANPIX

Vanglas näljastreiki pidava Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi abid kutsusid venemaalasi kolmapäevaks tänavaile meelt avaldama, et aidata tema elu päästa.

«On aeg tegutseda. Me ei räägi üksnes Navalnõi vabadusest, vaid tema elust,» kirjutas täna Facebookis Leonid Volkov, ärgitades venemaalasi protestima kolmapäeva õhtul, mõni tund pärast president Vladimir Putini kõnet olukorrast riigis. 

Tema sõnul võib sellest kujuneda otsustav võitlus «absoluutse kurja» vastu või viimane Vene opositsiooni meeleavaldus lähiaastatel. 

«Helistage kõigile oma tuttavaile ja kogunege keskväljakuile,» kirjutas Navalnõi lähimaid abisid Volkov, lisades, et kolmapäevane meeleavaldus saama massiliseks.

«Ärge arvake, et miski meist ei sõltu.»

Navalnõi arstid teatasid laupäeval, et opositsioonipoliitiku tervis on kiiresti halvenemas ja tema süda võib iga hetk seiskuda. 

«Meie patsient võib iga hetk surra,» kirjutas üks Navalnõi arstidest, kardioloog Jaroslav Ašihmin Facebookis, juhtides tähelepanu kaaliumi kontsentratsioonile tema veres ning öeldes, et ta tuleks paigutada intensiivraviosakonda.  

Putini väljapaistvaim oponent alustas 31. märtsil näljastreiki, nõudes kohast arstiabi oma seljvalude ning jalgade ja käte tuimuse vastu. 

Veebruaris vahistatud 44-aastane Navalnõi kannab väidetavas omastamises süüdistatuna 2,5-aastast vanglakaristust Moskvast 100 kilomeetri kaugusel asuvas Pokrovi karistuskoloonias. 

Laupäeval lisas oma hääle kasvavasse rahvusvahelisse protestikoori ka USA president Joe Biden nimetas Navalnõi kohtlemist «täiesti ebaõiglaseks». 

Navalnõi jäi vaevu ellu pärast augustikuist rünnakut närvimürgiga Novitšok, milles ta süüdistas Kremlit. Tema arstide sõnul võib näljastreik olla tema olukorda halvendanud.

Kui kaaliumi kontsentratsioon veres on kõrgem kui 6,0 millimooli liitri kohta, nõuab tavaliselt viivitamatut arstiabi. Navalnõi kaaliumi tase oli 7,1 millimooli, seisis avalduses.

Samal ajal taotles Vene prokuratuur reedel kohtult määratleda Navalnõi  korruptsioonivastane sihtasutus ja selle piirkondlikud kontorid äärmuslikeks. 

«Liberaalsete loosungite varjus tegelevad need organisatsioonid tingimuste loomisega ühiskonna ja ühiskondlik-poliitilise olukorra destabiliseerimiseks,» väitis Moskva prokuratuur oma avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles