Guterres ja Ban Ki-moon ootavad ASEANilt Myanmari kriisi lahendust

Copy
Sõjaväelise riigipöörde vastane meeleavaldus Myanmaris Mandalay linnas.
Sõjaväelise riigipöörde vastane meeleavaldus Myanmaris Mandalay linnas. Foto: EPA / Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres ja tema eelkäija Ban Ki-moon kutsusid videokonverentsil Julgeolekunõukogu juhtidega Kagu-Aasia valitsusi üles aitama kaasa Myanmari kriisi lõpetamisele.

«Kutsun riigijuhte üles võtma viivitamatult kooskõlastatud meetmeid,» ütles Ban enne Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEANi) laupäeval Indoneesias toimuvat kohtumist. 

«Nad peaksid kokku leppima kõrgetasemelise delegatsiooni külastuse Myanmari, et suhelda kõigi asjaomaste osapooltega. Pöördun siiralt ASEANi riigijuhtide poole, et aidata koostöös ÜRO-ga Myanmari inimesi ja riiki,» ütles Ban.

Endine ÜRO peasekretär avaldas kahetsust, et lõhed ASEANi riikide vahel on takistanud ühisseisukoha kujundamist ja kutsus samuti lõhenenud ÜRO Julgeolekunõukogu «otsustavalt tegutsema, et vältida halvimat Myanmaris ja mujal». 

Guterrese sõnul on ASEANi roll otsustavam kui kunagi varem. «Olukord nõuab kindlat rahvusvahelist reageerimist, mis põhineb ühtsel piirkondlikul jõupingutusel,» ütles ta.

Guterres kutsus piirkonna riike kasutama oma mõju, «et vältida edasist halvenemist ja leida lõpuks rahumeelne tee katastroofist väljumiseks».

Myanmari hunta juht Min Aung Hlaing peaks laupäeval ASEANi tippkohtumisel osalema. See oleks tema esimene välisvisiit alates veebruari alguses korraldatud sõjaväelisest riigipöördest ja riigi tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vangistamisest. 

Kohalike vaatlejate sõnul on sõjaväehunta tapnud demokraatiameelsete protestide mahasurumisel Myanmaris vähemalt 730 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles