Gruusia valitsuspartei ja opositsioon allkirjastasid kompromissleppe (1)

Copy
Inimesed Gruusia lippu lehvitamas.
Inimesed Gruusia lippu lehvitamas. Foto: David Mdzinarishvili/David Mdzinarishvili/TASS

Gruusia valitsuspartei ja opositsioon allkirjastasid esmaspäeval Euroopa Liidu vahendatud kompromissleppele kuudepikkuse poliitilise kriisi lõpetamiseks, teatasid meediakanalid.

Gruusia on kriisis alates mullu oktoobris toimunud parlamendivalimistest, mille tulemused olid opositsiooni teatel võltsitud, et hoida võimul valitsevat erakonda Gruusia Unistus.

Kõigi erakondade esindajad allkirjastasid kriisivastase kokkuleppe. Peamine opositsioonijõud ehk partei Ühinenud Rahvuslik Liikumine seadis tingimuseks, et liitub lepinguga täielikult pärast seda, kui erakonna vangistatud juht on vabastatud, mis on ka kokkuleppes ette nähtud.

Euroopa Liit ja USA kutsusid viimati pühapäeval Gruusia seadusandjaid kirjutama alla kompromissleppele, millega lahendada riigis valitsev poliitiline patiseis.

«Euroopa Liit ja USA kutsuvad Gruusia parlamendiliikmeid üles kirjutama alla leppele, mida Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel täna pakub,» seisis EL-i välispoliitikajuhi Josep Borrelli ning USA välisministeeriumi kõneisikute tehtud ühisavalduses.

Opositsioonierakonnad on nõudnud erakorralisi parlamendivalimisi ja keeldunud osalemast parlamendikoosseisu töös.

Kriis süvenes veebruaris, mil vahistati ja viidi kohtu ette peamise opositsioonierakonna juht Nikanor Melia, keda süüdistatakse massirahutuste korraldamises seoses valitsusvastaste protestidega 2019. aastal.

Gruusia peaminister astus tagasi ja veebruaris avaldasid Thbilisis Melia vahistamise vastu meelt tuhanded opositsiooni toetajad.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel võttis enda peale Gruusia valitsuse ja opositsiooni vahendamise, püüdes pingeid leevendada ning takistada Gruusia eemaldumist demokraatlikest tavadest.

EL-i ja USA ühisavalduses öeldi, et kompromisslepe on selline, millele kõik Gruusia seadusandjad saavad heas usus alla kirjutada, kuid vaja on nädata julgust leppe toetamisel erakondlike vastuolude taustal.

Avalduses öeldi, et leppes ette nähtud reformid tugevdavad Gruusia kohtusüsteemi sõltumatust, parandavad valimisprotsessi ning aitavad kaasa parlamendi loomisele, mis peegeldab paremini kõikide Gruusia inimeste häält.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles