EKRE pärib Kersnalt aru rahvusteaduste alarahastamise kohta (1)

Postimees
Copy
Liina Kersna.
Liina Kersna. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsioon pärib haridus- ja teadusminister Liina Kersnalt (RE) aru humanitaar- ja rahvusteaduste alarahastatuse kohta.

EKRE fraktsiooni liige Ruuben Kaalep sõnas, et 2020. aastal esitas hulk humanitaarteadlasi ja organisatsioone avaliku pöördumise, kus tuntakse muret Eesti teaduse valdkondliku järjepidevuse, Eesti-teemaliste alus- ja rakendusuuringute ning Eesti põhiseaduse täitmise pärast, edastas erakond.

Ta tõi üheks alarahastatuse näiteks Eesti Kirjandusmuuseumi ja selle koosseisus tegutseva Eesti Rahvaluule Arhiivi. «Aastateks 2020–2024 ei saanud kirjandusmuuseumi teadlased rahastust ühelegi suurele projektile. Püsirahastusega on minimaalselt kindlustatud üksnes arhiivide säilitamine ja uurijate elementaarne teenindamine. Sellest piisab vaid praeguse seisu konserveerimiseks,» sõnas Kaalep.

Kaalepi sõnul lõigati riikliku programmiga «Eesti keel ja kultuur digiajastul» (2019–2027) lisaks teadusprojektidele ära ka eesti kultuuri monumentaalteoste «Vana kannel» ja «Eesti muinasjutud» koostamise raha. «See leiab aset olukorras, kus kunstide keskuse töötajad on oma tööd teinud hästi ja pühendunult, ent ülikooli finantsolukord ei võimaldanud korraga ülal pidada Viljandi kultuuriakadeemiat ja kunstide keskust Tartus,» ütles Kaalep.

EKRE fraktsioon palub haridus- ja teadusministril selgitada, millist lisaraha näeb ministeerium ette humanitaar- ja rahvusteaduste olukorra parandamiseks lähiaastatel ning kuidas kavatsetakse vältida olukordi, kus ülikooli õppeasutusi tuleb rahapuudusel sulgeda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles