Süsinikuheitmed ähvardavad pandeemiast taastumisel rekordiliselt kasvada

Postimees
Copy
Kivisöel töötav elektrijaam USAs Alabama osariigis Adamsville’is. Ameerika Ühendriikides on tänavu oodata kivisöe tarbimise kasvu.
Kivisöel töötav elektrijaam USAs Alabama osariigis Adamsville’is. Ameerika Ühendriikides on tänavu oodata kivisöe tarbimise kasvu. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Scanpix

Süsihappegaasi heitmete kogus võib teha tänavu läbi ajaloo suuruselt teise aastase tõusu, sest maailma riigid pumpavad toetusraha fossiilsete kütuste kasutamisse, et taastuda Covid-19 pandeemiast tingitud majanduslangusest.

Eeldatav hüpe heitmete koguses jääb alla vaid kümne aasta tagusele ajale, mil maailm taastus finantskriisist. Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) hoiatusel tõukaks seesugune heitmete koguse suurenemine seatud kliimaeesmärgid käeulatusest välja, kui valitsused ei astu kiiresti samme suundumuse tagasi pööramiseks.

Heitmete koguse kasvu põhjustab eelkõige kõige saastavama fossiilkütuse kivisöe kasvanud tarbimine, seda eriti Aasias aga ka Ameerika Ühendriikides. Aasiast tõukuv maailmaturu nõudlus kivisöe järele kasvab IEA hinnangul 4,5 protsendi võrra, vahendas BBC.

Kivisöe suur tarbimise kasv valmistab asjatundjatele muret eelkõige seetõttu, et see toimub hoolimata taastuvenergia langevast hinnast – viimane on nüüd kivisöest odavam.

«See on šokeeriv ja väga häiriv,» lausus The Guardianile IEA tegevdirektor Fatih Birol. «Ühelt poolt ütlevad valitsused, et kliimamuutused on nende prioriteet. Teisalt aga näeme ajaloo suuruselt teist heitmete kasvu. See on tõeliselt pettumust valmistav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles