Põhiseaduskomisjon jõudis üksmeelele erikomisjoni moodustamises

Postimees
Copy
Riigikogu istung. Foto on illustratiivne.
Riigikogu istung. Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjon jõudis ühehäälselt kokkuleppele erikomisjonide moodustamise põhimõtetes. Loobuti muudatusest, mille tõttu oleks riigikogu erikomisjonides olnud koalitsiooni enamus. 

Komisjoni esimees Toomas Kivimägi ütles, et kompromissi otsiti kaua, kuid lõpuks jõuti lahenduseni, et opositsioon ja koalitsioon on erikomisjonides esindatud võrdselt, edastas riigikogu pressiesindaja. Kivimägi lisas, et erikomisjonide esimeeste kohtade jaotust pole kavas muuta. Riigieelarve kontrolli ja korruptsioonivastase erikomisjoni juhi kohad kuuluvad opositsioonile, julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni juhi koht koalitsioonile. 

«Komisjon arutas erikomisjonide moodustamise muutmise eelnõud esmalt veebruaris, ent tulise arutelu ja suurte eriarvamuste tõttu, otsustasime aja maha võtta ja otsida kompromissi,» rääkis Kivimägi.

«Kõik astusid selles põhimõttelises vaidluses sammu tagasi ja üksnes tänu sellele ka kompromiss sündis. Tänan kõiki, kes panustasid, alates põhiseaduskomisjoni liikmetest kuni riigikogus esindatud erakondade esimeesteni välja. Väga riigimehelik otsus keerulisel ajal,» ütles Kivimägi.

Kehtiva korra järgi moodustati erikomisjonid pariteetsetel alustel, mis tagas eelmise valitsuse ajal erikomisjonides ülekaalu koalitsioonierakondadele. Koalitsiooni vahetudes muutus ka see vahekord ja uus koalitsioon soovis muuta komisjonide moodustamine proportsionaalsuse põhimõttest lähtuvaks. Kompromissina jõuti lahenduseni, et edasi minnakse tasakaalu põhimõttega. 

Komisjon otsustas saata kolm eelnõu esimesele lugemisele 4. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles