Tšaadi president Déby suri lahingutes mässulistega

Copy
Tšaadi president Idriss Déby Itno valimisüritusel pealinnas N'djamenas 9. aprill 2021.
Tšaadi president Idriss Déby Itno valimisüritusel pealinnas N'djamenas 9. aprill 2021. Foto: AFP/SCANPIX

Tšaadi president Idriss Déby Itno, kes oli võimul olnud kolmkümmend aastat, suri teisipäeval lahingutes mässulistega saadud vigastustesse, teatas armee. 

Déby «tegi oma viimase hingetõmbe, kaitstes lahinguväljal suveräänset riiki», teatas armee pressiesindaja Azem Bermandoa Agouna telepöördumises. 

Teade tema surmast tuli päev pärast seda, kui 68-aastane riigipea kuulutati viimaste presidendivalimiste võitjaks, mis tagas talle kuuenda ametiaja. 

Déby juhtis armeed nädalavahetusel mässuliste vastu, kes alustasid Põhja-Tšaadis valimispäeval suuremat pealetungi. 

Déby valitses Tšaadi 30 aastat raudse rusikaga, kuid oli Lääne liitlane džihadistide vastastes operatsioonides Sahelis. 

Armee teatel vahetab presidendi välja sõjanõukogu, mida juhib Déby 37-aastane poeg, kindral Mahamat Idriss Déby Itno.

Tšaadi armee saatis pärast presidendi surma laiali nii valitsuse kui parlamendi, kuid lubas vabu ja demokraatlikke valimisi pärast 18 kuu pikkust üleminekuperioodi. 

Déby tõusis Tšaadi etteotsa pärast sõjaväekarjääri. Viimastel valimistel 11. aprillil kogus ta peaaegu 80 protsenti häältest. 

Presidendi valimiskampaania tugines lubadusele tagada regioonis rahu ja julgeolek, kuid tema lubadust õõnestas mässuliste pealetung. Valitsus teatas esmaspäeval, et pealetung on möödas. 

Rünnaku Tibesti ja Kanemi provintsides viis läbi Rinne Muutuse ja Üksmeele Nimel Tšaadis (FACT), mis baseerub Liibüas. Grupil on mittekallaletungilepe sõjapealiku Khalifa Haftariga, kelle kontrolli all on suur osa Liibüa idaosast. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles