Praha palus EL-i ja NATO liikmesriikidel saata välja Vene diplomaate (2)

Copy
Tšehhi välisministri kohusetäitja Jan Hamaček.
Tšehhi välisministri kohusetäitja Jan Hamaček. Foto: Reuters/ScanPix

Tšehhi pöördus täna oma partnerite poole Euroopa Liidus ja NATO-s üleskutsega näidata üles solidaarsust, süüdistades Moskvat pretsedenditus terrorirünnakus oma riigi territooriumil. 

Ajutiselt ka välisministri kohuseid täitev Tšehhi siseminister ja asepeaminister Jan Hamáček ütles ühtlasi, et välisministeerium kutsub kolmapäevaks välja Vene suursaadiku Aleksandr Zmejevski, et selgitada tollele kahepoolsete pingete tõusu arvestades Praha edasisi samme

"See on vaid loogiline, et kui Tšehhi Vabariik astub täiendavaid samme, siis sellest peaks esimesena kuulma Venemaa suursaadik," ütles minister. 

Viimastel päevadel jahenesid suhted Venemaa ja Tšehhi vahel, kes saatis laupäeval riigist välja 18 Vene diplomaati, keda süüdistati luuramises. 

Moskva vastas pühapäeval 20 Tšehhi saatkonna töötaja soovimatuks isikuks kuulutamisega. 

"Me kutsume EL-i ja NATO riikide kollektiivsele sammule, mille eesmärk on solidaarsed väljasaatmised," ütles Hamáček. 

Tšehhi valitsus on teatanud, et Vene sõjaväeluure GRU organiseeris 2014. aastal laskemoonalaos kaks plahvatust, millest ühes hukkus kaks inimest. Ilmselt Ukrainale mõeldud laskemoona arvatavad õhkijad olid samad, keda kahtlustatakse Vene topeltagendi mürgitamises 2018. aastal Inglismaal Salisburys. 

Plahvatused leidsid aset aastal, mil Venemaa annekteeris Krimmi ning Ukraina idaosas puhkes sõda Kremli-meelsete separatistidega. 

Tšehhi peaminister Andrej Babiš nimetas kahe inimese elu nõudnud plahvatust "pretsedendituks terrorirünnakuks meie territooriumil, mis on lubamatu".

"Me saatsime välja 18 SVR (välisluureteenistuse) ja GRU töötajat ning võime tõestada, et igaüks neist just see oli," märkis Hamaček. 

Tšehhi valitsus otsustas vastusammude raames esmaspäeval tühistada ehitushanke Rosatomiga ühes Tšehhi tuumajaamas, samuti lõpetatakse arutelud Vene koroonaviiruse vaktsiini Sputnik V ostmiseks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles