Galerii ⟩ Patarei muutub tasapisi vanglast merekindluseks (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Patarei merekindluse meeskond loodab peatselt külastajatele avada nii vasakpoolse, rohelise tehiskattega goržihoovi kui ka kolmnurkse sisehoovi, kus praegu veel tööd käivad. 
Patarei merekindluse meeskond loodab peatselt külastajatele avada nii vasakpoolse, rohelise tehiskattega goržihoovi kui ka kolmnurkse sisehoovi, kus praegu veel tööd käivad. Foto: Sander Ilvest

Kalaranna fordis, või nagu praegune omanik seda nimetab, Patarei merekindluses on lammutamine jõudsalt edenenud ning aprilli lõpuks peaks vanglamüürid olema langenud.

«Siin vahel olid vangikongide seinad, need on maha lammutatud, nii et nüüd on kõik jälle avatud ja ruumide loogika tuleb välja,» ütles Patarei muinsuskaitse projektijuht Artur Ümar.

Lammutamise käigus tuli välja ka hulk ajaloolaste jaoks huvitavaid detaile. Näiteks on ühes seinas näha nn Patarei kaitsesoonte lukustussüsteem. Patarei kaitsesooned, vangide keeles Patarei suusarada on merekindluse paljudes kohtades seintel ja laes olevad kaks paralleelset süvendit. Ümar selgitas, et need olid mõeldud hädakaitsevahendina, kui lahing peaks väga tuliseks minema ja kindlusemüür ühest või teisest kohast sisse varisema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles